Bir halkla ilişkiler yöntemi olarak fuarcılığın işlevi - Öktem, Meral Özlem (My University, 1999)
Halkla ilişkiler yöntemlerinden biri olan fuarcılığın işlevini ortaya koymaya çalıştığım bu tezde, asıl amaç, fuarların ne kadar etkili birer iletişim yöntemi olduğunu belirterek, özellikle pazarlama iletişimi amaçlı faaliyetlere destek verdiğini göstermektir. Halkla ilişkilerin ana hedefi ve varoluş nedeni hedef kitleyi şu yada bu konuda etkilemek, ele alınan konuda onun desteğini, güvenini kazanabilmektir. Halkın bir yeniliğe, bir sosyal değişime uymasında, yeni bir eylem biçimine alışmasında, bir kuruluşu desteklemesinde, halkla ilişkiler sanatının kullandığı yol inandırma yoludur. Hedef kitleyi inandırma yöntemi ile ikna etmek en kolay, yüzyüze iletişim sağlanan ortamlarda mümkündür ki, bunun için de çeşitli organizasyonlardan yararlanılmaktadır. Fuar, sergi gibi organizasyonlardan halkla ilişkiler alanında yararlanmak, eskiden beri başvurulan bir yoldur. Bir bölgesel, ulusal ya da uluslararası fuarda, çeşitli konuların (bir yeniliğin tanıtılmasından, bir ülkenin tanıtılmasına kadar) fuarı gezecek binlerce, milyonlarca insana tanıtılması kolay ele geçmez bir fırsattır. Bu tür yüzyüze faaliyetler, firmanın genel pazarlama stratejisinin başarısını ve etkinliğini arttıracak eylemlerdir. Fuarlarda yapılan iş ne kadar değişik biçimler gösterirse göstersin, nitelik ve sonuç itibariyle elbetteki bir halkla ilişkiler çalışmasıdır. Fuarlara katılım ile hedef kitle ile karşı karşıya gelinmekte, direkt temasta bulunularak feed-back alma imkanı sağlanmaktadır. Bu bakımdan fuarlar aracılığıyla yapılan iletişim faaliyetlerini halkla ilişkiler biliminin, pazarlama amaçlı kullanılan bir aracı olarak tanımlamak mümkündür.

In this research in which I have tried to display the function of fair organisations as a method of Public Relation. My main goal is to show the efficiency and use of a fair organisation as a communication method in terms of marketing communication activities. The main objective of Public Relations and the reason its existance is to influence the target mass in this or that subject and to maintain support and trust. In getting the public to adapt to a new situation or a social change and in making them get used to a new attitude or support an organisation Public Relations use the method of make belief. Convincing people by using the method make belief is most possible in a medium of face to face communication and various kinds of organisations are used for this purpose. It is an old method to make use of organisations like fairs and exhibitions for public relation purposes. It is a very special opportunity to get the chance to reach thousands and maybe millions of people at once in a local / national or international organisation to present any kind of subject ( it may be a presentation of an innovation or a country ) . These kind of face to face activities are tools to strengthen the success and efficiency of the general marketing strategy of the organisations . Work done in the fair organisations may vary but we see that it is a Public Relation affair on the basis of its qualifications and consequences. Participating in fair organisations provides the opportunities of face to face communication and direct contact with the target mass which is important in terms of feedback. In this sense, communication activities carried out through fair organisations can be described as a tool of Public Relations with marketing purposes.
Keywords: Dağıtım kanalları; FUARLAR; Genel yönetim; HALKLA İLİŞKİLER; Pazarlama yönetimi