Turkish immigrants in Europe and problems of democratic representation - Merdanoğlu, Deniz (My University, 2004)
Bu tez, Avrupa'da ikinci dünya savaşı sonrasından başlayan tarihsel bir çizgiyi takip ederek ve siyasi haklar ile demokrasi arasındaki önemli ilişkiyi vurgulayarak, Avrupa'daki Türklere ve diğer göçmen topluluklara verilen siyasi hakları irdelemeyi ve özellikle Fransa ve Almanya demokrasilerinde göçmen alan ülkelerdeki vatandaşlık ve göç politikalarındaki değişimleri değerlendirmek için savaş sonrası dönemdeki genel göç akımlarına da değinmektedir. Bu tezde aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin iç siyasetleri ve hukukları uyarınca değerlendirdikleri Türk göçmenlerin siyasi durumlarının, hükümetler arası karar alma mekanizmalarınca desteklenen anlaşma hükümlerine ne derece uyum gösterdiğine de yer verilmiştir. Fransa ve Almanya'da yaşayan Türk topluluklarının evsahibi AB üyesi ülke vatandaşlığına geçiş süreçleri ve karşılaşılmakta olan problemler de tezin araştırma konusu içinde yer almaktadır. Sonuç bölümünde, Batı Avrupa ülkelerinde etkili ve kapsayıcı göç politikaları geliştirmek için getirilen öneriler değerlendirilmiş, bugünkü demokratik yapının göçmen ihtiyaç ve isteklerine yeteri kadar cevap vermekten ve göçmenlerin siyasi isteklerinin gerek AB düzeyinde gerek AB üyesi ülkelerin iç siyasetlerinde yeterince temsil edilmediği vurgulanmıştır.
Keywords: Türk Göçmenler_Avrupa; Türkler_Avrupa