Geleneksel sanatlarımızın çağdaş Türk resmine etkisi - Düzağaç, Hatice (My University, 1999)
Kişilik, kalıtımsal özellikler, yaşanılan çevre, aile ve okuldan alınan eğitim, coğrafi, sosyal ve evrensel etkileşimler, bir çok alanda olduğu gibi resim sanatında da sanatçılarımızın düşüncelerini, çalışmalarını ve üslup özelliklerini belirlemektedir. Tezimin birinci bölümünde geleneksel sanatlarımızın Orta Asya'dan başlayarak günümüze kadar gelen resimsel anlamdaki bölümleri araştırılmıştır. Bu araştırma yapılırken çağdaş resim sanatçılarımızın çoğunlukla etkilendikleri halk sanatları, minyatür, hat, çini gibi geleneksel sanatlar seçilmiş ve daha ayrıntılı olarak yer almıştır. Tezin ikinci bölümünde katolog şeklinde otuzaltı sanatçımıza yer verilmiş, sanatçıların hangi geleneksel sanattan, nasıl ve neden yararlandığının altı çizilerek, düşünce ve üslupları araştırılmış ve eserlerinden birer örnek fotoğraf her sanatçı bölümünün sonuna eklenmiştir. Tezin bütününde, resim sanatçılarımızın pek çoğunun geleneksel sanatlarımızdan yararlanarak çağdaş eserler ürettikleri, Doğu-Batı sentezi anlayışında, ulusal değerlerle evrensele ulaşma çabaları ve nedenleri ortaya konmaya ve gerekliliği vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın giriş ve sonuç bölümlerinde bu düşüncenin, sanat tarihçileri, eleştirmenler, sanatçılar ve düşünürler tarafından da benimsendiği örnek alıntılarla belgelenmiştir. Tezin. son bölümüne sanatçılar dizini ve bibliyografya eklenmiştir. SUBJECT: THE EFFECTS OF TURKISH TRADITIONAL ARTS ON TURKISH PAINTING Personnal and genetical characteristic, the enviroments which we Live in, education geogragical social effects determine the ideas, the works and the other characteristic of our artists. In the first of my the sis, the chapters about painting coming from middle Asia are researched. During researching tradionation arts like public arts, miniature arts and ceramic arts are selected by modern artists in the second of my thesis thirty six artists are seleted to research. The styles of these artists are accepted by me. In the whole thesis most of our painting artists have been producing their modern arts using our traditional arts. The subject of my there is has been confirmed by art thinkers, critics and artists. Enclosed: A document of artists lists. A document of bibliograpy.
Keywords: RESİM SANATI-TÜRKİYE,ÇAĞDAŞ