Örgüt iklimi ile çalışanların memnuniyeti arasındaki ilişki : English Home örneği - Kocabaş, Murat (My University, 2021)
Bu çalışmada; hizmet sektöründeki işgören memnuniyeti ile örgüt iklimi bağlantısının analizi ve bu iki yapının birbirlerini etkileme düzeyinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Çalışma çerçevesini, Türkiye çapında perakende sektörü işgörenlerı oluşturmaktadır. Çalışma örneklemine ise; kolayda örnekleme ile belirlenen ev tekstili perakende sektöründe faaliyet gösteren “English Home” şirketi işgörenlerı katılmıştır. Data toplama methodu olarak ; Erken (2013) tarafından kullanılan Işgören Memnuniyeti Ölçeği ve Litwin ve Stringer (1978) tarafından geliştirilip Türkçe’ye uyarlanan ve benzer çalışmalarda kullanılan Örgüt İklimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizleri İstatistiki program yardımıyla yapılmıştır. Çalışmada ölçeklerin ve alt boyutların güvenirlilik analizi için Cronbach’s Alpha analizi, normallik testi için Kolmogorov-Smirnov testi, hipotez sınamalarında ise Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve bağımsız gruplarda T-testi kullanılmıştır. İstatistiki anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Analiz neticesinde ; iş gören memnuniyeti düzeyleriyle kurumdan ve yönetimden memnuniyet, işten memnuniyet, ortam ve maaş düzeyi memnuniyeti, örgüt iklimi alt boyutları olan; ödül, samimiyet, örgütsel destek ve aidiyet düzeylerinin kendi arasında olumlu ve orta seviyede ilişki bulunmuştur. (0,617≤rp≤0,962, p<0,05). Örgüt iklimi ile işgören memnuniyeti düzeyleriyle kurumdan ve yöneticiden memnuniyet, işten memnuniyet, ortam ve ücretten memnuniyet, örgüt iklimi, ödül, samimiyet, örgütsel destek ve aidiyet arasında negatif yönlü orta ve düşük düzeyde ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır (r,p = -0,439, p<0,05). Işgörenın bağlılığı ile kurum iklimi arasında anlamlı bir ilişki vardır. Olumlu olarak algılanan kurum kültürü (örgüt yapısı, ödül, içtenlik, kurumsal yardım, aidiyet boyutu) işgören memnuniyeti artı yönde etkilemektedir. Buna göre örgüt ve kurum ortamı, işgören memnuniyetini olumlu ve anlamlı etkilediği tespit edilmiştir

With this thesis, we try to determine the connection between employee satisfaction in the service sector and organizational climate and its level between these two variables' sub-dimensions. The population of the study consists of the retail company English Home in Turkey which is used by convenience sampling. As a data collection tool in the research; Employee Satisfaction Scale developed by Erken (2013) and Organizational Climate Scale developed by Litwin and Stringer (1978) and used in similar studies were used. Statistical analyzes of gathered data were carried out by SPSS program.In order to carry out the reliability analysis of scales and sub-dimensions, Cronbach's Alpha was used. Kolmogorov-Smirnov test for normality test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test and T-test for independent groups were used for hypothesis testing.Statistical significance level was accepted as p<0.05. As a result of the research; sub-dimensions of employee satisfaction, organizational and managerial satisfaction, job satisfaction, environment and salary satisfaction, organizational climate; It was seen that there was a positive, high and moderate connection between the levels of reward, sincerity, organizational support and belonging (0.617≤rp≤0.962, p<0.05). It has been noted that there is a negative, medium and low level connection between organizational climate and employee satisfaction levels, satisfaction with managers, satisfaction with job, satisfaction with environment and salary, organizational climate, reward, sincerity, organizational support and belonging (r,p = -0.439, p). <0.05). There is a significant connection between employee satisfaction and organizational climate. Organizational climate (organizational structure, reward, sincerity, organizational support, belonging dimension) perceived incrementally affects employee satisfaction. Accordingly, it was understood that organizational climate predicted employee satisfaction evidently.
Keywords: Çalışanlar; Employee Satisfaction; Employees; Işgören; Işgören Memnuniyeti; İş Doyumu; İş tatmini; Job satisfaction; Memnuniyet; Organizational Climate; Örgüt İklimi Employee; Satisfaction