Çözgülü örme tekniği ile üretilmiş askeri araç kamuflajlarının elektromanyetik dalgalara karşı kalkanlama özelliklerinin geliştirilmesi - Yağız, Abdulkadir (My University, 2019)
ÇÖZGÜLÜ ÖRME TEKNİĞİ İLE ÜRETİLMİŞ ASKERİ ARAÇ KAMUFLAJLARININ ELEKTROMANYETİK DALGALARA KARŞI KALKANLAMA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİSon yıllarda teknolojinin gelişmesiyle elektronik cihazların kullanımı gittikçe artmaktadır dolayısıyla bu artış askeri amaçlarla kullanılan elektronik cihazların kullanımını da arttırmaktadır. Çevremizde kullanılan elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, bilgisayarlar, televizyonlar diğer elektrik-elektronik cihazlar elektromanyetik alan oluşturup çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaktadır. Bu nedenle özellikle askeri alanlarda kullanılacak olan elektronik teçhizatın oluşturacağı elektromanyetik alanı kamufle etmek amaçlı tekstil mamullerinin kullanımı önem arz etmektedir. Çözgülü örme teknolojisi son yıllarda ülkemizde de çok önem kazanan bir kumaş üretim yönetimidir. Çözgülü örme yönetiminin kullanma alanı oldukça geniştir. Genel olarak giysilik, ev tekstili ve teknik tekstil alanlarında kullanılmaktadır.Bu çalışmada amacı etkin bir şekilde elektromanyetik korumayı sağlayacak çözgülü örme yöntemi ile üretilmiş içerisinde metal iplik ihtiva eden askeri alanda kullanılabilecek kumaş üretilmiştir. Kumaş üretiminde metal iplikler ile kolay çalışılabilmek Marquisette deseni kullanılmıştır. Marquisette deseni ile farklı sıklıkların elektromanyetik kalkanlama üzerine etkisini görebilmek için 5,8 ve 10 sıklık olmak üzere üç farklı sıklıkta kumaş üretilmiştir. Üretilen kumaşların 15 MHz ve 3000 MHz frekansları arasında elektromanyetik kalkanlama (EMSE) ölçümleri yapılmıştır. Ardından 30 ºC’de yıkama işlemi yapılan ve kurutulan kumaşların tekrardan 15 MHz ve 3000 MHz frekansları arasında EMSE ölçümleri sonuçlar grafiksel olarak değerlendirilmiştir. Genel olarak ilmek sıklığı arttıkça kalkanlama etkisinin arttığı tespit edilmiştir. Kumaşlardaki kalkanlama etkisi en yüksek 15 MHz civarı frekansta 50 dB üzeri olarak ölçülürken en düşük kalkanlama etkisi 1800 MHz – 2100 MHz arası frekansta 5 dB altı olarak ölçülmüştür. 30 ºC’de yapılan yıkama işleminin ise genel olarak kalkanlama etkinliği üzerinde çok fazla bir etkisi olmadığı görülmüştür

IMPROVEMENT OF SHIELDING PROPERTIES OF MILITARY VEHICLE CAMOUFLAGES AGAINST ELECTROMAGNETIC WAVES PRODUCED BY WARP KNITTING TECHNIQUEWith the development of technology in recent years, the use of electronic devices has been increasing, so this increase also increases the use of electronic devices used for military purposes. Electrical devices, high voltage lines, computers, televisions and other electrical-electronic devices used in our environment generate electromagnetic fields and emit electromagnetic waves to the environment. For this reason, it is important to use textile products in order to camouflage the electromagnetic field created by electronic equipment to be used in military areasWarp knitting technology is a very important fabric production management in our country in recent years. The use of warp knitting management is very wide. It is generally used in clothing, home textiles and technical textiles.In this study, warp knitting method was used to provide effective electromagnetic protection by using conductive yarn for using military area. Marquisette pattern is used in fabric production to work easily with metal yarns. in order to see the effect of different densities on electromagnetic shielding with Marquisette pattern, three different densities were produced as 5.8 and 10 densities. Electromagnetic shielding (EMSE) measurements were made between 15 MHz and 3000 MHz. Afterwards, EMSE measurements between 15 MHz and 3000 MHz frequencies of the fabrics which were washed and dried at 30 ºC were evaluated graphically. In general, the shielding effect was found to increase with increasing stitch frequency. The shielding effect on the fabrics was measured as 50 dB at the highest frequency of around 15 MHz and the lowest shielding effect was measured as below 5 dB at the frequency between 1800 MHz and 2100 MHz. Washing at 30 ºC did not have much effect on shielding efficiency in general.
Keywords: Askeri teçhizat; çözgülü örme shielding; kalkanlama; Knit goods industry; Military supplies; Örme eşya endüstrisi; Tekstil; Textile; warp knitting