Karar alma problemlerinde AHP’nin yeri ve kalkınmışlık kriterleriyle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin karşılaştırılması - Orhan, Mehmet (My University, 2013)
KARAR ALMA PROBLEMLERİNDE AHP’NİN YERİ VE KALKINMIŞLIK KRİTERLERİYLE AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye elli yıldan daha fazla bir süredir Avrupa Birliği (AB)’ne üye olmak için çaba göstermektedir. Ancak neredeyse her dönem, Avrupa Birliği (AB) tarafından çeşitli bahaneler öne sürülerek adaylık süreci uzatılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, “Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden çok geride olduğu bu yüzden Avrupa Birliği üyelik sürecinin uzatıldığı…” tezinin yanlış olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla; Avrupa Birliği(AB)’ne son katılan ülkelerle Türkiye’nin kalkınmışlık durumu kıyaslanarak geride değil, aksine daha iyi bir seviyede olduğu ortaya konmuştur. Bu bağlamda, kalkınma alanında yapılan çalışmalar dikkate alınarak en çok kullanılan kalkınma kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerle Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılarak, bilimsel bir temelle Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB)’ne son katılan ülkelere göre durumu gösterilmiştir.

THE STATE OF AHP DECISION-MAKING PROBLEMS AND COMPARISON OF THE EUROPEAN UNION MEMBER COUNTRIES WITH DEVELOPMENT CRITERIA For more than fifty years Turkey has been striving to become a member of the European Union (EU). However, almost every period, due to various excuses from the European Union (EU) the accession process is extended. In this study, the common thesis that Turkey is so far behind the European countries, hence the European Union (EU) accession process is extended is shown to be faulty. To this end Turkey’s state of development in comparison with the recent member countries to the European Union has shown to be not behind on the contrary at a better level. In this context development studies were taken into account and most commonly used criteria have been identified. Using these criteria and the Analytical Hierarchy Method, Turkey’s situation in comparison to the recent European Union (EU) Member states a scientific foundation status is shown by the countries participating in the European Union (EU) last.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; BölgeselPplanlama; Dış İlişkiler; Ekonomi Politikası; Ekonomik Kalkınma Projeleri; Türkiye