Karaciğer Transplantasyonu ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - ÇELİK, ZEHRA MARGOT (My University, 2022)
Dünyada ve ülkemizde böbrekten sonra transplantasyonu en sık yapılan solid organ karaciğerdir. Vücuttaki en büyük ve en önemli metabolik organ karaciğer olduğu için yetersizliğinde vücutta pek çok metabolik yolak aksamaktadır. Son dönem karaciğer yetmezliği (SDKY) görülen hastalarda insülin direnci ve glikoz intoleransı gelişebilmektedir. Karaciğer transplantasyonuna hazırlanan hastaların ameliyat öncesi süreçte ameliyatın risklerinin en aza indirilmesi ve ameliyattan sonraki süreçte komplikasyonların önlenmesi için beslenme müdahalesi tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu makalede, literatürde bulunan karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme yaklaşımlarıyla ilgili yayınlar derlenmiştir.

Liver is the most frequently transplanted solid organ after kidney in the world and in our country. Since the liver is the largest and most important metabolic organ in the body, many metabolic pathways are disrupted in its insufficiency. Insulin resistance and glucose intolerance may develop in patients with end-stage liver disease (ESLD). To minimize the risks of surgery in the preoperative period and to prevent complications in the postoperative period nutritional intervention is an important part of the treatment of patients who are preparing for liver transplantation. In this article, publications on nutritional approaches preoperative and postoperative liver transplantation in the literature have been reviewed.
Liver Transplantation and Medical Nutrition Therapy
Keywords: Karaciğer; Tıbbi Beslenme Tedavisi; Transplantasyon; Liver; Medical Nutrition Therapy; Transplantation