Düzenli̇ egzersi̇z yapan ve yapmayan bi̇reylerde oral mi̇krobi̇yotanın bi̇yoi̇nformati̇k açısından karşılaştırılması - Eken, Başak Funda (My University, 2023)
Çalışmamızda düzenli antrenman yapan yüzücülerde antrenman öncesi ve sonrası akut egzersizin oral mikrobiyota üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçladık. Oral mikrobiyota çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Yüzme antrenmanının yüzücülerdeki oral mikrobiyotadaki bakteri yoğunluğu üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Oral mikrobiyota metagenezi için 20 yüzücünün antrenman öncesi ve sonrası tükürük örnekleri kullanılmıştır. Genotipleme için yeni nesil dizileme yöntemi 16S rDNA genleri hedeflenmiştir. Taksonların istatistiksel değerlendirilmeleri Wilcoxon Signed Rank testi, alfa çeşitliliği karşılaştırmaları One-Way ANOVA ve bakteri çeşitliliğini belirlenmesi Kruskal-Wallis testleri ile gerçekleştirilmiştir. Ağız hijyeni değerlendirilmesi Çürük-Eksik- Dolgulu Diş Sayısı (DMF-T) skorları ile belirlenmiştir. Yüzücülerin antrenman öncesi ve sonrası mikrobiyotaları karşılaştırıldığında, Firmicutes (p=0,014) ve Bacteroidetes (p=0,007) filumu, Clostridia (p=0,006) ve Bacilli (p=0,048) sınıfı; Clostridiales (p=0,004), Entomoplasmatales (p=0,009) ve Bacillales (p=0,006) takımları; Lachnospiraceae (p=0,001) familyası ve Stenotrophomonas (p=0,013) cinsi bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Belirlenen bakterinin diğer taksonları arasında bazı farklılıklar olsa da, istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Streptococcus, Pseudomonas ve Rothia mucilaginosa yüzücülerde DMF-T değerleri ile korelasyon göstermiştir. Bu çalışma, Türk yüzücülerde oral mikrobiyota yoğunluğunu araştıran ilk çalışmadır. Havuz suyunda yapılan egzersizin oral mikrobiyota yoğunluğunu değiştirdiği görülmüştür. Elde ettiğimiz sonuçların daha yüksek verili çalışmalar ile desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

We aimed to analyze the effect of acute exercise on oral microbiota in regularly trained swimmers. Oral microbiota is influenced by environmental factors. The effect of swim training on bacterial density in the oral microbiota of swimmers was analyzed. Saliva samples of 20 swimmers both before and after the training were used for the oral microbiota metagenesis. The next generation sequencing method 16S rDNA genes were targeted for genotyping. The Wilcoxon Signed Rank test was used for statistical evaluation of the taxons. The alpha diversity comparisons were assessed with the One-Way ANOVA and Kruskal-Wallis test was used to determine bacterial diversity. Decayed- Missed- Filled total (DMF-T) scores were the indicators of oral hygiene. A comparison of the before and after exercise microbiota of the swimmers gave rise to a statistically significant difference for Firmicutes (p=0.014) and Bacteroidetes (p=0.007) phylum; Clostridia (p=0.006) and Bacilli (p=0.048) classes; Clostridiales (p=0.004), Entomoplasmatales (p=0.009) and Bacillales (p=0.006) for ordo; Lachnospiraceae (p=0.001) family and Stenotrophomonas (p=0.013) genus. Although there were some differences among other taxa of the identified bacteria, no statistically significant difference was detected. Streptococcus, Pseudomonas and Rothia mucilaginosa were correlated with DMF-T values in swimmers. This is the first study investigating oral microbiota density in Turkish swimmers. It was observed that exercise in pool water altered oral microbiota density. We think that our results should be supported by studies with higher data.
Comporision of oral microbiota in terms of bioinformatics in individuals who do regular exercise and who do not
Keywords: 16S rDNA gene; 16S rDNA geni; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; Microbiota; Mikrobiyota; Next generation sequencing(NGS); oral microbiota; oral mikrobiyota; Physiological aspects; professional swimmers; profesyonel yüzücüler; Swimmers; Yeni nesil dizileme (NGS) microbiota; Yüzücüler