Dijital sanatlarda bedenin kullanımı - Çuhacı, Gülüzar (My University, 2007)
DİJİTAL SANATLARDA BEDENİN KULLANIMI Beden, batılı düşünceye uzun yıllar etki eden Kartezyen düşüncenin zihin ve beden dualitesi sebebiyle, son yıllara dek sosyal bilimler alanında ihmal edilmiştir. Bedenin bu sosyal bilimler içinde “olmama” ya da “gömülü” olma durumu, postmodernist kuramlardan teknolojik ilerlemelere, tıp alanındaki buluşlardan sanatsal eylemlere kadar birçok disiplinin, bedenin; biyolojik, kuramsal ve kültürel olarak yeniden yazılımına katılmasıyla sona ermiştir. İnsanın sanat ile olan bağını, teknolojinin sanatsal sürece ve eyleme katılımıyla kuran dijital sanat ise, fizik ve sosyal bilimler bulgularından esinlemekle kalmayıp, bedene -ve bedenin yokluğuna-, bedenin tüm duyularına ilişkin çağdaş bilgiyi, bakışı ve bilinci, kendi özüne içkin kuramlar ve kavramlarla değiştirmekte, dönüştürmektedir. Dijital sanat, bilim ile kesişimlerini, bedenin somut ve soyut yaratımına ışık tutacak şekilde güçlendirmekte, geliştirmekte ve insanın çevresiyle, bilgiyle, teknolojiyle ve bunların sonucunda

bilinci ile olan etkileşimini sorgulamaktadır. Dijital teknolojiler bedeni yeniden yazmakla kalmayıp onu soyut ve somut olarak yeniden yaratmakta; bedene fiziksel, psikolojik ve sosyolojik deneyimlemeler yaşatmakta; bedensel duyulara ilişkin göndermeleri, sosyal bilimlerin bulgularına koşut olarak artırarak, duyuların yaşamı deneyimlemede birer uzantı (extension) haline gelmesini sağlamakta; bedenin makineler ve bilgilenim (enformasyon) ile etkileşimini fiziksel bir gerçekliğe dönüştürmektedir. Özellikle görme ve işitme biçimlerimizi açan, tanımlayan kültürel çalışmaların yakın gelecekte yetersiz kalacağı ve dijital sanatsal okumalar için duyulara ilişkin yeni kültürel çözümlemelere ihtiyaç duyulacağını düşünülmektedir. Bu yoğun etkinin ve duyusal kültürel dinamiklerin yapılandırılması ise, öncelikle bedenin dijital sanatta kullanımına ilişkin çok yönlü, disiplinlerarası bir çalışmayı ve analizi gerektirmektedir. Dolayısıyla bu çalışma duyulara ilişkin kültürel çalışmaların alt yapısını oluşturabilecek şekilde bedeni dijital sanatta ele alınışıyla açmayı, çözümlemeyi ve konumlandırmayı hedeflemektedir. ABSTRACT BODY IN DIGITAL ARTS Body has been underestimated in social sciences due to the deep impact of Cartesian duality of body and mind on Western thought. Today, this absence of body in social studies seems to have ended after the participation of a variety of studies from different disciplines - from postmodern theories to technological developments-body has been re-constructed biologically, theoretically and culturally. As for the digital art projects that link the self to the Art through technology’s involvement in the artistic process and action, they have been changing the contemporary thoughts, vision and consciousness on body- or it’s absence- besides building new patterns and contexts within the use of both natural and social sciences’ issues. And so the intersection of science and arts seems to create abstract and concrete rescontructions of the body –the potential self. Science and digital technologies in art refer to the body both as an object and a subject; orients the body to experience the self, life and earth physically, psychologically & sociologically and in doing this, cause the senses (other than the sublimed senses: vision and hearing) become extensions. Thus the interaction of the body with its’ interior and exterior becomes an almost physical reality. And in this reality, visual culture fails to define our humanity, our technological life and our future with hybrid creations. Since digital technologies refer to the body and helps the self experience the life in new dimensions, we seem to need new cultural-scientific studies which we propose to be a “sensual culture”.
Keywords: Beden_Dijital Sanat; Dijital Sanat_Teknoloji; Duyular ve Duygu