Şevket Rado: hayatı, sanatı, eserleri - Barlas, Aysun (My University)
Türk edebiyatında kendine seçkin bir yer edinmiş olan Şevket Rado, Türk edebiyat dünyasında büyük ölçüde sohbet yazarlığıyla tanınır bununla birlikte gezi yazıları da dikkate değer çalışmalarıdır. Bu çalışmada bütünsel bir değerlendirmeyle yazarın hem sohbet hem de gezi kitapları incelenmiştir. Bu tezde Şevket Rado’nun hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ardından beş sohbet ve iki gezi kitabı incelenmiştir. Bu incelemenin ardından sohbet kitaplarındaki yazılar tematik olarak sınıflandırılmış, gezi kitapları anlatılan mekânlar doğrultusunda tanıtılmış ardından yazarın kültürel kaynaklarına yer verilmiştir. Son olarak eserlerinin dil ve üslup özelliklerine değinilip genel bir sonuç bölümüyle bu çalışma sonlandırılmıştır.

Şevket Rado, who has gained a distinguished seat in Turkish Literature, is considerably famous for his conversation writer. Moreover, his travel writings is worth to read ın this survey. The writer’s both conversation writings and travel writings is analyzed.In this survey, ıt is mentianed about the life, the art and works of Şevket Rado. Then, five of his conversation writings and two of his travel writings one analyzed. After that, his conversations writings are categorized as thematic, his travel writings are introdveed in accerdance with the places refered in his writings. Then, ıt is mentioned about the writer’s cultural sources. Lastly, ıt is mentioned about language and wording features of his writings and it is concluded with a conclusion part.
Keywords: Biyografi; conversation; culture; dil; Gezi yazıları; gezi yazısı; kültür Şevket Rado; language; sohbet; Şevket Rado; tema; thema; travel writings; Türk edebiyatı