Çalışanların örgüte güvenlerinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi (İstanbul iline bağlı bir ilçe belediyesinde araştırma) - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Özet: Araştırmada örgütsel güvenin, örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Özellikle kamu kuruluşlarında bu tür çalışmaların az olması sebebiyle, araştırma için bir kamu kuruluşu tercih edilmiştir. Araştırmaya İstanbul'da bir ilçe belediyesinde görev yapan bütün işçi ve memurlar dahil edilmiştir. Araştırmada öncelikle deneklerin cinsiyet, görev, eğitim durumları, yaş ve kıdem gibi demografik özelliklerine ilişkin frekanslar belirlenmiştir. Daha sonra örgütsel güven ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeklerinin güvenilirlik ve faktör analizleri yapılmıştır. Ardından. ölçeklerin faktörleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişki tek tek analiz edilmiştir. Tüm bu analizlerden sonra örgütsel güven ölçeği ile örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak örgütsel güven düzeyinin yüksek veya düşük olmasının örgütsel vatandaşlık davranışını etkilediği saptanmıştır.

Abstract: The effects of Organizational Trust on Organizational Citizenship Behaviors are researched. A public establishment is preferred for this research due to the limited number of research in public sector. All the blue collar and white collar employees of a municipality of Istanbul are included in the research. In this research, the correlation between demographic variables and scales is researched. The first step of the research has been determining frequencies based on the subject's demographic characteristics such as gender, job, education, age and seniority. Second step has been conducting trust and factor analysis on Organizational Trust Scale and Organizational Citizenship Behaviors scale. After the above analysis, regression analysis is conducted to determine the correlation between Organizational Trust Scale and Organizational Citizenship Behaviors scale. Our findings show that Organizational Trust has an effect on Organizational Citizenship Behavior.
The affects of organizational trust of employees on organizational citizenship behaviour (a research conducted in a municipal distict of İstanbul)