Yurtdışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen gençlerin atılganlık düzeylerinin karşılaştırılması - Akıncı, Tuncay (My University, 1999)
Bu araştırma yurt dışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen 18-25 yaş arası gençlerin atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma 1998-1999 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeline göre yapılan araştırmanın evrenini yurt dışı yaşantısı geçirmiş ve geçirmemiş 18-25 yaş grubu gençler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümü ile Atatürk Eğitim Fakültesi Almanca,

ve Fransızca öğretmenliği bölümünde okuyan ve yurt dışında en az beş yıl kalmış, yurda döndükten sonra en çok beş yıl geçmiş olan 165 öğrenci ve yurt dışı yaşantısı olmayan 165 den oluşan toplam 330 kişilik bir gurup oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama aşamasında öğrencilerin atılganlık düzeyinin belirlenmesinde Rathus tarafından 1973'de ABD geliştirilip 1980 de Voltan tarafından Türkiye'ye uyarlanan Rathus atılganlık envanteri kullanılanılmıştır. Ayrıca öğrenciler hakkında bazı kişisel bilgileri toplamak amacıyla hazırlanan Bireyi Tanıma Çizelgesi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasından sonra istatistiksel çözümlemeler yapılmıştır. Yurt dışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen gençlerin atılganlık düzeylerinin arasındaki ilişkiyi test etmek için, iki gurup ortalamaları arasındaki farkı test eden Bağımsız Grup t-Testi tekniğinden yaralanılmıştır Yurt dışı yaşantısı geçiren kız ve erkeklerin atılganlık düzeyleri ile yurt dışı yaşantısı geçirmeyen kız ve erkeklerin atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi test etmek için, iki gurup ortalamaları arasındaki farkı test eden Bağımsız Grup t-Testi tekniğinden yaralanılmıştır. Yine yurt dışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen kızların ve erkeklerin atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi test etmek için, iki gurup ortalamaları arasındaki farkı test eden Bağımsız Grup t-Testi tekniğinden yaralanılmıştır Yurt dışı yaşantısı geçiren gençlerin atılganlıkları yurt dışında kalış sürelerine ve aldıkları eğitime göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek için Tek Yönlü Varyans Analizi tekniği uygulanmıştır. Yurt dışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen gençlerin atılganlık düzeyleri ailenin çocuk yetiştirme tutumuna, ekonomik durumuna annenin eğitim düzeyine, babanın eğitim düzeyine ve ailedeki sıralamasına göre ( kaçıncı çocuk ) farklılaşıp farklılaşmadığını saptamak amacı ile İki Boyutlu Varyans Analizi tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular aşağıda sıralanmıştır. 1- Yurt dışı yaşantısı geçiren öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamaları, yurt dışı yaşantısı geçirmeyen öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamalarından daha yüksek olup, ortalamalar arasındaki bu fark P< .0001 düzeyinde anlamlıdır. 2-Yurt dışı yaşantısı geçiren kız öğrencilerinin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamaları, yurt dışı yaşantısı geçirmeyen kız öğrencilerinin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamalarından daha yüksek olup, ortalamalar arasındaki bu fark P< .0001 düzeyinde anlamlıdır. 3- Yurt dışı yaşantısı geçiren erkek öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamaları, yurt dışı yaşantısı geçirmeyen erkek öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamalarından daha yüksek olup, ortalamalar arasındaki bu fark P< .0001 düzeyinde anlamlıdır. 4- Yurt dışı yaşantısı geçirmeyen kız ve erkek öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır 5- Yurt dışı yaşantısı geçiren kız ve erkek öğrencilerin Atılganlık Envanteri Puanı Ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır 6- Yurt dışı yaşantısı geçiren öğrencilerin yurt dışında kalış süreleri ile atılganlık puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 7- Yurt dışı yaşantısı geçiren öğrencilerin yurt dışında okudukları okullar ile atılganlık puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 8- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ve algılanan anne baba tutumları değişkeninin birlikte atılganlık düzeyine etkisi olmadığı saptanmıştır. Aynı zamanda algılanan anne-baba tutumları ile atılganlık arasında da anlamlı bir farklılık yoktur. 9- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ve annenin eğitim düzeyi değişkeninin birlikte atılganlık düzeyine etkisi olmadığı saptanmıştır. Annenin eğitim düzeyi ile atılganlık arasında da anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 10- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ve babanın eğitim düzeyi değişkeninin birlikte atılganlık düzeyine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Babanın eğitim düzeyi ile atılganlık arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 11- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ve ailenin gelir düzeyi değişkeninin birlikte atılganlık düzeyine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ailenin gelir düzeyi ile atılganlık arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 12- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ve ailede kaçıncı çocuk olma değişkeninin birlikte atılganlık düzeyine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ailede kaçıncı çocuk olma ile atılganlık arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 13- Yurt dışı yaşantısı geçirip geçirmeme değişkeni ile Türkiye'de yaşamaktan memnun olup olmama durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. This research aimed at finding out the relation on the assertiveness level between young people aged 18 - 25 who have had experience of being abroad and those who have not. The research was made in 1998 - 1999 educational year using Relational Scanning Method. The research group consisted of the students of Marmara University, Faculty of Sciences and Letters, German Language and Literature Department and Faculty of Education, Department of Foreign Languages ( English, German and French). The students were chosen among those who have been abroad at last for five years and have lived in Turkey at most for five years after their return. It was a group of 330 students, divided into half as 165 students with experience of being abroad and another 165 who have never beeen abroad. The test method was Indepandent Group t-Test. As a result, it was found out the assertiveness level of the ones with experience of living abroad was higher than who have never been abroad. And the difference between the groups was p.0001.
Keywords: Gençlik