Mülki idare teşkilatı valiliklerinde basın ve hakla ilişkiler faaliyetlerinin önemi ve uygulamada karşılaşılan başlıca sorunlar - Güler, Oğuz (My University, 2000)
Mülki İdare Teşkilatı Valiliklerde Basın ve Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Önemi ve Uygulamada Karşılaşılan Başlıca Sorunlar başlıklı bu çalışmada; 1960'lı yıllarda özel ve kamu kesiminde artış göstermeye başlayan ve günümüzde neredeyse tüm kamu kuruluşla-rında faaliyette olan basın ve halkla ilişkiler birimlerinin, valiliklerdeki uygulaması anlatılmıştır. Bu çerçevede, merkezi yönetim sisteminin taşradaki mülki idarenin başı valiliklerin, kamu hizmetlerini vatandaşlara istenilen ölçü-de ve kalitede sunulabilmek için zorunlu ve çok önemli bir hizmet olarak uyguladıkları basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin kuramsal bir açıklamasını yapmak, valilik kurumlarının basın ve halkla ilişkiler faali-yetlerini yürütürken karşılaştığı başlıca sorunlar üzerinde bir değerlen-dirme yapmak ve çözüm önerilerine imkan verecek bir durum tespitinde bulunmak, yönetimlerin başarısını belirlenmesinde en önemli kriter-lerden birisi olan basın ve halkla ilişkilerin valiliklerdeki yeri ve niteliği tespit etmek çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Birinci bölümünde, merkezi yönetim sistemine, merkezi yönetim sisteminin mülki idare teşkilatı valilik kurumuna, valilik uygulamasının Türkiye'deki tarihçesine ve halkın yönetime katılmasının bir aracı olarak halkla ilişkiler kavramlarına genel bir çerçeve içerisinde değinilme-ye çalışılmıştır. İkinci Bölümde, mülki idare teşkilatı valiliklerde basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin niteliği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda valiliklerde basın ve halkla ilişkilerin önemi, amaçları ve işlevleri, valilik-lerde basın ve halkla ilişkiler birimlerinin yeri ve örgütlenme zorunluluğu, valiliklerde basın ve halkla ilişkiler biriminin yöneticisinin rolü ve ni-telikleri, birimin personelle ve halkla olan ilişkisi, birimin faaliyetleri ve valiliklerde basın ve halkla ilişkiler biriminin uygulamada karşılaştığı sorunlar gibi konu başlıkları kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda, genel bir değerlendirme yapılarak, işlevsel bir basın ve halkla ilişkiler faaliyetini etkileyen faktörler tespit edilmiş ve bir takım öneriler getirilmiştir.

In this study which is titled as The Importance of Press and Public Relations Activities in Governorships and Main Problems Met in Practice., the processes of press and public relations units in Governorships, that are increased in number in both private sector and public sector in 1960's and today are in activity in nearly all public institutions is being mentioned. Making the definition of press and public relation activities which are the absolutely necessary and important processes of provinces in order to present the public services in required quality and making an evaluation about the basic problems of provinces while doing the press and public relations activities and determining the place and qualifications of them in provinces them are the most important factors of the identification of the public management's, are all composing the main aim of this study. In first chapter in a large frame it is tried to touch the public relations premises which provide participation of public into management and central management system, governorships, the history of the governorships applications in Turkey In the second chapter, the topics such as, the specifications of press and public relations activities in provinces are tried to be demonstrated. The absolute importance of press, the purposes and functions of public relations, the difficulties and problems of the press and public relations units processes in provinces are all studied in a different angel. At the and of this study, a general evaluation is made. Thus, the factors which influence active press and public relations processes are determined and some offerings are presented.
Keywords: Kamu yönetimi_Halkla ilişkiler