Kartal İlçesi (İstanbul)’ nin kentsel ekolojisi - Altay, Volkan (My University, 2004)
KARTAL İLÇESİ'NİN (İSTANBUL) KENTSEL EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini anlamaya çalışan ekolojistler, yıllarca çalışmalarını, insan uygarlıklarından çok uzaklarda, kimi zaman ıssız bir adada, kimi zaman da tropik yağmur ormanlarında yapmıştır. Halbuki kentler, ekolojik çeşitlilik açısından, eş büyüklükteki bir kırsal alan kadar zengin olabilmektedir. Günümüzde dünya nüfusunun hemen hemen yarısı kentlerde yaşamaktadır. Böylece çevre sorunlarının büyük bir kısmı kentlere taşınmıştır.Bununla birlikte kentlerde, doğal yaşam ortamlarının korunması ve sürdürülmesi, kentliye yaşanılabilir olmasının yanında dinlenip zevk alabileceği bir ortam oluşturulması, ancak kentsel ekolojinin ilke ve değerlerinin planlamaya girmesiyle mümkün olabilmektedir. Kartal İlçesi'nin (İstanbul) Kentsel Ekolojik Özellikleri adlı çalışmada, İstanbul'un yeşil bölgelerinden biri olan Kartal İlçesinin, plansız kentleşme sonuçları ve alınabilecek önlemleri ortaya konmuştur. Ayrıca Kartal İlçesi'nin dahilinde bulunan kentsel habitat çeşitleri belirlenmiş, bu habitatlarda yaşayan yerli ve yabancı bitki türlerinin bir envanteri çıkarılmıştır. Kartal İlçesi'nin bitki türlerinin envanteri çıkarılırken, öncelikle vejetasyon mevsimlerinde, ilçedeki değişik habitatlarda dolaşılarak bitki örnekleri toplanmış, toplanan örnekler herbaryum tekniklerine uygun olarak kurutulmuş ve teşhis edilmiştir. Çalışmada Kartal İlçesi'nde toplam 455 bitki taksonu saptanmıştır. Bunların 356'sı doğal, 99'u ise exotik bitkilerdir. En çok doğal bitki taksonu bulunan familya Asteraceae'dir. En çok exotik bitki türü bulunan familya ise Rosaceae'dir. Ayrıca çalışmada, öncelikle İstanbul'da daha sonra da bütün kentlerde kentsel ekolojik çalışmaların yaygınlaştırılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Haziran 2004 Volkan ALTAY

THE URBAN ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF KARTAL TOWN (ISTANBUL) For years, the ecologists who have been trying to understand the relationship of the organisms with each others and their environments have done research far away from civilization, sometimes on a desolate island or sometimes in tropical rainforests. On the other hand, from the point of ecological diversity, an urban area can be as rich as a rural area in the same size. Today, about half of the world's population live in urban areas. Therefore, most of the ecological problems have been brought to the cities. Nevertheless, in cities, preserving and maintaining natural habitats, providing a place not only to live but also to enjoy and to relax is only possible by applying the principles and concepts of urban ecology in planning. The research study titled the urban ecological characterıstic of Kartal Town presents the outcomes of unplanned urbanization and possible preventive measures to be taken. Moreover, different kinds of urban habitat within the frontiers of Kartal have been described and an inventorial study containing native and exotic plant taxa has been realized. For this plant inventory of Kartal Town, all the greenery in the area has been explored especially in the vegetation seasons and plant samples have been collected and later, these samples have been dried and labelled according to herbarium procedure. Then they have been determined. In this study, within the frontiers of Kartal Town, a total of 455 taxa of plants have been determined, where as 356 of them are natural whilst 99 are exotic. The most native taxa are in the family of Asteraceae, where as the most found kind of exotic plant family is Rosaceae. . Moreover, the necessity of having ecological studies become widespread in urban areas, initrally in İstanbul and later in other places has been emphasized in the study. June 2004Volkan ALTAY
Keywords: Kartal (İstanbul)_Ekoloji; Kentsel Ekolojisi