Video platformlarında sürdürülebilir rekabetin sağlanmasında dijital stratejilerin rolü - Muratoğlu, Caner (My University, 2025)
Bu çalışmada, video platformlarında sürdürülebilir rekabetin sağlanmasında dijital stratejilerin rolü incelenmektedir. Dijitalleşmenin medya sektöründe yarattığı dönüşüm, video platformlarını yalnızca içerik paylaşım mecrası olmaktan çıkarıp ekonomik ve kültürel anlamda karmaşık yapılar haline getirmiştir. Çalışmanın temel amacı, dijital medya platformlarında sürdürülebilir rekabet için etkili stratejiler geliştirmek ve bu stratejileri kuramsal ve pratik boyutlarıyla ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada, YouTube platformundaki kurumsal blog gönderileri detaylı biçimde analiz edilmiştir. Tematik analiz ve SWOT analizi gibi yöntemlerle elde edilen bulgular; içerik yönetimi, marka yönetimi, platform ekosistemi ve ürün geliştirme gibi ana başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Araştırma, dijital stratejilerin platformların rekabet gücünü nasıl artırdığını ortaya koyarken, medya işletmeleri için yönetsel esneklik sağlayacak stratejik öneriler geliştirmiştir. Sonuç olarak, dijital medya ortamında sürdürülebilir rekabetin sağlanabilmesi için yenilikçi ve esnek stratejik modellerin önemi vurgulanmış ve literatüre katkı sağlayacak uygulanabilir bir strateji modeli sunulmuştur.

This research examines the role of digital strategies in ensuring sustainable competition on video platforms. The transformation created by digitalization in the media sector has turned video platforms from mere content sharing mediums into complex structures in economic and cultural terms. The main objective of the study is to develop effective strategies for sustainable competition on digital media platforms and to present these strategies with their theoretical and practical dimensions. Using qualitative research methods, the study thoroughly analyzed corporate blog posts on the YouTube platform. Findings obtained through methods such as thematic analysis and SWOT analysis were classified under main headings such as content management, brand management, platform ecosystem, and product development. While revealing how digital strategies increase the competitiveness of platforms, the research developed strategic recommendations that will provide managerial flexibility for media businesses. In conclusion, the importance of innovative and flexible strategic models for ensuring sustainable competition in the digital media environment was emphasized, and an applicable strategy model that will contribute to the literature was presented.
The role of digital strategies in ensuring sustainable competition on video platforms
Keywords: -- Ekonomik yönleri; Brand Management; Communication in marketing; Content Management; Digital communications; Digital media; Digital Transformation; Dijital Dönüşüm; Dijital iletişim; Dijital medya; Dijital Strateji; Economic aspects; Ekonomik yönleri; İçerik Yönetimi; İletişim, Pazarlamada; Marka Yönetimi; Media Platforms Management; Media Strategy; Medya Platformları Yönetimi; Medya Stratejisi; Platform Ecosystem; Platform Ekosistemi; Product Development; Sustainable Competition; Sürdürülebilir Rekabet; SWOT Analizi; SWOT Analysis; Tematik Analiz; Thematic Analysis; Ürün Geliştirme; Video Platformları; Video Platforms; YouTube Official Blog; YouTube Resmi Blog Digital Strategy; YouTube Strategy; YouTube Stratejisi