Türkiye’de bankacılık sektöründe kredilendirme sürecinde TFRS 9 uyarınca beklenen kredi zarar karşılığı ölçümü ve örnek bir uygulama - Özel, Emrah (My University, 2019)
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yürürlüğe konulmuş olan TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı ile finansal varlık ve yükümlülüklerin sınıflandırılması ve ölçümü, değer düşüklüğü ve finansal riskten korunma muhasebesi ile ilgili yeni hükümler getirilmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan ve 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe giren Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin dokuzuncu maddesi uyarınca bankaların kredileri için TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı kapsamında karşılık ayırmaları esastır.Çalışmanın birinci bölümünde bankacılık kavramı ve bankacılık sektörü hakkında verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde TFRS 9 Finansal Araçlar Standardının tarihsel gelişimi ve içerdiği düzenlemeler incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde BDDK’ya göre TFRS 9 uygulayan ve uygulamayan bankalarca kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ve beklenen kredi zararı ölçümüne ilişkin bilgi verilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise TFRS 9 uyarınca, örnek bir yatırım bankası özelinde TFRS 9 Beklenen Kredi Zarar Karşılığı hesaplamasına yönelik bir model oluşturulmuş ve oluşturulan model sonuçlarına yer verilmiştir.

The TFRS 9 Financial Instruments Standard, which was put into effect by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority, introduces new provisions on the classification and measurement of financial assets and liabilities, impairment and hedge accounting. In accordance with the ninth article of the “Regulation on the Classification of Loans and Provisions to be set aside for” which is published by Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) and effective by 01.01.2018, it is essential that banks make a provision in accordance with TFRS 9 Financial Instruments Standard.In the first part of the study, general information about banking notion and banking sector was given. In the second part of the study, the historical development of TFRS 9 Financial Instruments Standard and the regulations included in it were analyzed. In the third part of the study information about classification of loans and provisions to be allocated for them was given for banks either using TFRS 9 Financial Instruments Standard or not. Besides, calculation of expected credit losses were analyzed. Finally, in the fourth and last part of the study, in accordance with TFRS 9, a model for the calculation of TFRS 9 Expected Credit Losses has been established and the results of the model are presented.
Keywords: Bankacılık; Beklenen Kredi Zararı Banking; Expected Credit Loss; IFRS 9 Financial Instruments Standard; TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı