Davranışsal finans ve kurumsal yatırımcılar üzerine bir uygulama - Delice, Mustafa (My University, 2023)
Davranışsal finans literatürü, bireysel ve/ veya kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarının rasyonel olmayabileceğini kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Davranışsal finans konusundaki akademik literatürün büyük bir kısmı, bireysel yatırımcılar arasındaki irrasyonelliği keşfetmeye odaklanmıştır. Her ne kadar, yönetilen varlıkların büyüklüğü açısından kurumsal yatırımcıların sermaye piyasalarında hakimiyeti söz konusu olsa da; kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarındaki rasyonel olmayan unsurların boyutu akademik literatürde bireysel yatırımcılara göre nispeten daha az araştırılmaktadır. Bu çalışma, Türk kurumsal fon yöneticilerinin yatırım kararlarındaki bazı davranışsal önyargılara odaklanarak bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada aşırı güven, çıpalama, kendine atfetme, kayıptan kaçınma, muhafazakarlık önyargıları araştırılmış ve ayrıca sürü davranışı analiz edilmiştir. Bu çalışma kapsamında 38 soruyu yanıtlayan 56 kurumsal yatırımcı (2021 yılında kurumsal yatırımcıların yaklaşık yarısı) arasında anket yöntemi kullanılarak aşırı güven önyargısının varlığı doğrulanmıştır. Çalışmamız ayrıca önyargılar ve demografik bulgular arasındaki ilişkiyi de araştırmıştır. Yapılan analiz sonucunda çıpalama ön yargısının kadın fon yöneticilerinde erkeklere oranla daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, değişkenler arasında yapılan analizlerde sürü davranışı ile çıpalama önyargısının arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.

The behavioral finance literature extensively portrays that the investment decisions of individual and/ or institutional investors may not be in full compliance with rationality. A large part of the academic literature on behavioral finance is focused on exploring extent of irrationality among individual investors. Yet, even though the institutional investors have a dominance in the sense of size of assets managed within the capital markets, the extent of irrationality in the investment decisions of institutional investors is relatively less explored than individual investors in the academic literature. This study aims to fulfil such gap by focusing on some behavioral biases in the investment decisions of the Turkish institutional fund managers. The biases explored in this study are overconfidence, anchoring, self-attribution, loss aversion and conservatism biases while herd behavior is also analyzed. Employing the survey method approximately among 56 number of the institutional investors (Approximately half of institutional investors in 2021), who answered 38 number of questions, within the scope of this study, our findings confirmed the existence overconfidence bias. Our study has also explored the relationship between biases and demographic findings. As a result of the analysis, it was revealed that the anchoring bias was higher in female fund managers than in men. In addition, analyzes between variables revealed a positive and statistically significant relationship between herd behavior and anchoring bias.
Keywords: anchoring bias; aşırı güven önyargısı; Behavioral finance; Bireysel yatırımcılar; conservatism bias; çıpalama önyargısı; Davranışsal finans; Finance, Personal; Finans, Kişisel; herding; Individual investors; Institutional investors; investor bias; kayıptan kaçınma önyargısı; kendine atfetme önyargısı; Kurumsal yatırımcılar; loss aversion bias; muhafazakarlık önyargısı; overconfidence bias; self-attribution bias; sürü davranışı; yatırımcı önyargısı