Muhasebeci mali mişavirlik mesleki sorumluluk sigortalarında sigortanın temel prensiplerine aykırı uygulamalar ve bu uygulamaların sonuçları - Diyaroğlu, Murat (My University, 2010)
Bir çok ülkede, bireylerin ve işletmelerin kendi faaliyetlerini, kendi yapısını ve faaliyet sonuçlarını en iyi bildiği ve kendisi hakkında bilgileri Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile beyan esası yöntemiyle en doğru şekilde ortaya koyacağı varsayılır. Bu bilgilerin tam doğru olması için, Muhasebe Meslek Mensupları bir yandan günlük yoğun iş ve işlemleri yerine getirmeleri bir yandan da sürekli değişen, çeşitlenen mevzuatı takip etmeleri gerekmektedir. Muhasebe Meslek Mensupları, (MMM) işletmelerin evraklarını düzenlerken, kayıtlarını yaparken, sonuçlarını raporlarken, bu sonuçları beyan ederken ve/ veya mevzuatı yorumlarken, yaptıkları iş ve işlemlerle ilgili hatalar ortaya çıkabilmektedir. MMM’pları müteselsil sorumlulukları nedeniyle, işletmeninin büyüklüğü ile orantılı olarak binlerce TL hatta milyarlarca TL tutarında maddi cezalara maruz kalabilmektedir. Bu risklerin sigortası Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Sorumluluk Sigortası, (MSS) ile yapılmaktadır. Tezimizin iddiası; MSS uygulamaları, sigortanın herkes tarafından aynı şekilde anlaşılması ve uygulanmasını sağlayan, sigortanın kavramlarına yeni anlamlar yüklemekte, sigortanın yüzlerce yıl ayakta kalmasını sağlayan sigortanın temel prensiplerini esnetmekte olduğudur. Bu temel prensipler sırasıyla: Sigortalanabilir Menfaat Prensibi, Azami İyi Niyet Prensibi, Rizikonun Varlığı Prensibi ve son olarak ta Halefiyet-Hakların Devri (Rücu) Prensibidir. MSS uygulamalarında Sigortanın Temel Prensiplerinde oluşan bu farklılıklar sonuçta: 1.-)MSS primlerinin yüksek uygulanmasına, 2.-)Rizikosu gerçekleşmiş kişiler ile rizikosu gerçekleşmemiş kişilerin bir araya getirilmesine, 3.-)Asimetrik bilgi sorununa ve ahlaki zaafiyetin artmasına, 4.-)Sigortaya ve sigortacıya olan güvenin zedelenmesine, 5.-)Son olarak MSS’nın gelişimine engel olacak, belki de en önemlisi sigorta sisteminin tümüne zarar verecektir.

In many countries, it’s assumed that people and enterprises know their activities, strucures and activity results best and they will state the information about themselves in the best way with Certified Public Accountant and Sworn Fiscal Consultant with statement base method. Professsional Consultant have the effect the daily intensive works and operations and they have to follow up the regulations which is changed, getting various all the time. It’s possible that mistakes may occure related to their work and transactions while Professsional Consultant are preparing the documents, making the records and reporting the results, declaring these results and/ or commenting the regulations. Further to joint liability, Professsional Consultant may be exposed to thounsands of and even milliards of amout to TL material punishments in proportion to size of the enterprise. Accountant Liability İnsurance assingns new meanings to insurance concept which provides the insurance to be understood equally by everyone and it streches the essential principles of the insurance which provides insurance to survive for hundreds of year. These essential principples are İnsurable İnterest Principle, Utmast Good Faith Principle, Existence of Risk Principle and Lastly Subrogation-Transmission of Rihts (Recourse) Principle. Claim of our thesesis as a result of these differences occured in essentiial principlke in Accountant Liability İnsurance application will present 1.Accountant Liability İnsurance premiums to be applied high, 2.Putting togetter the people whose risk is realized and not realized, 3.Asymmetric informasyon matter and moral danger to increase, 4.Trust in insurance and insurer to be damaged, 5.Lastly, development of Accountant Liability İnsurance and most importantly it will damage whole insurance system.
Keywords: Mesleki Sorumluluk; Muhasebe; Sigortacılık