Ekonomik entegrasyon hareketleri çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği bütünleşmesi ve bir uygulama - Kabakdelen, Alper (My University, 2003)
Alper Kabakdelen letme Uluslararası İşletmecilik Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tığlı Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Aralık 2003 Avrupa Birliği, Ekonomik Entegrasyon

EKONOMİK ENTEGRASYON HAREKETLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÜNLEŞMESİ ve BİR UYGULAMA Son yıllarda dünya ekonomisine baktığımızda küreselleşme ile beraber bölgeselleşme eğilimlerinin arttığını ve yeni ekonomik blokların kurulduğunu görmekteyiz. Küreselleşen ve bölgeselleşen dünyada ülkeler arasındaki siyasi sınırların çok fazla öneminin kalmaması, diğer yandan teknolojik değişimin ve ekonomik rekabetin olağanüstü bir hızla artması Türk işletmelerinin dünya ile bütünleşmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Bunun en önemli adımı da Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan bütünleşmesidir. İşletme yöneticilerinin konumları gereği bütünleşme sürecine olumlu katkıları, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde ortaya çıkan yeni gelişmeler karşısında önemlidir. Bu konuda atılacak adımlar hem işletmelerin Avrupa Birliği içerisindeki rakiplerine uyum sağlamasını kolaylaştıracak hem de tam üyeliğin kabulüne yönelik sürecin kısalmasını sağlayacaktır. ABSTRACT COMBINATION OF TURKEY AND THE EUROPEAN UNION IN THE CONTENT OF INTEGRATION MOVEMENTS AND AN APPLICATION Taking at a look at world economy of the recent years, we see that tendency of regionalization takes a rise with globallization and new economic blocks are built. In a world globallizing and regionalizing, political borders losing their importance, and at the otherside, the increase in technological evolvement and economical competition, makes the combination of Turkish firms with the world, irresistible. Another important step for this is the integration of Turkey and European Union. Positive additions of the firm managers, are important for new developments in the relationship of Turkey and the European Union. Steps abaut this subject will either make the adaption of the firms to their rivals in the European Union easy, or shorten the process for the adoption of complete membership.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye