Tinnituslu hastalarda trimetazidin hidroklorür kullanımı sonrasında odyolojik testlerin ve VAS skorlarının karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Tinnitusun patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte işitsel sistemdeki anatomik ve/veya fonksiyonel bir değişim sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu çalışmada Tinnituslu hastalarda trimetazidin hidroklorür kullanımı sonrasında odyolojik testlerin ve vizüel analog skala (VAS) bulgularının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya polikliniğimize tinnitus şikayeti ile başvuran 12 kadın ve 28 erkek olmak üzere toplam 40 hasta dahil edildi. Tedavide 3 ay boyunca düzenli olarak trimetazidin hidroklorür kullanan olgulara ait demografik ve tıbbi özellikler ve tinnitusun değerlendirmeleri kayıt edilmiştir. Hastaların dosyalarından hem tedavi öncesi ve hem de tedavi sonrası saf ses odyogram, tinnitus frekansı ve şiddeti, minimal maskeleme, rezidüel inhibisyon değerleri ve VAS anket formlarındaki değerler de ayrıca değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucu ilaç kullanımı sonrasında hastaların VAS testindeki tinnitus şiddeti, tinnitus sıklığı, tinnitustan rahatsızlık derecesi ve tinnitusa bağlı dikkat eksikliği şikayetlerinde anlamlı olarak azalma tespit edildi (p=0.000). Hastaların odyolojik testlerinden tinnitus frekansı (p=0.250), tinnitus siddeti (p=0.057), minimal maskeleme seviyesi (p=0.213) ve rezidüel inhibisyon değerlerinde ise ilaç kullanımı sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik tespit edilemedi. Sonuç: Üç aylık trimetazidin tedavisinin tinnituslu hastaların şikayetlerinde azalmaya neden olduğu ve odyolojik test sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişikliğe neden olmadığı görüldü.

Objectives: Although the pathophysiology of tinnitus has not been understood well it is thought to be as a result of anatomical and/or functional change in hearing system. The aim of this study was to compare audiological test results and visual analog scala (VAS) scores after use of trimetazidine hydrocloride in patients with tinnitus. Materials and methods: Forty patients (12 female, 28 male) who were admitted to our clinic with tinnitus complaint were included in this study. Demographical and medical records and tinnitus assessment data of the cases were recorded who received regular trimetazidine hydrochloride treatment for 3 months. Both pre- and posttreatment values of pure audiograms, frequency and intensity of tinnitus, minimal masking, residual inhibition, and the values in VAS questionnaire form were also evaluated from patient files. Results: According to the statistical analysis, tinnitus intensity, frequency of tinnitus, discomfort value due to tinnitus and the concentration loss due to tinnitus values in VAS test were found to be decreased after medication (p=0.001). Among the audiological findings of patients, tinnitus frequency (p=0.250), tinnitus intensity (p=0.057), minimal masking level (p= 0.213), and residual inhibition values were found to have no statistically significant changes. Conclusions: It was found that three-months treatment of trimetazidine treatment caused reduction in tinnitus complaints of patients and did not cause any significant change in audiological test results. J Clin Exp Invest 2012; 3(1): 81-86
The comparison of audiological tests and VAS scores after use of trimetazidine hydrocloride in patients with tinnitus
Keywords: Hematoloji; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel