GELECEKTE SEÇMEK İSTEDİKLERİ MESLEKLERE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, meslek seçiminin kritik döneminde olan ortaokul düzeyindeki öğrencilerinin gelecekte seçmek istedikleri mesleklerin neler olduğunu ortaya çıkarmak ve bu mesleklerde çalışan kişilerin kişisel özellikleri, yaptıkları işler ile hangi meslek çalışanları ile yakınlık gösterdikleri hakkındaki düşüncelerini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Bitlis ili Adilcevaz ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 53 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 4 açık uçlu soru içeren bir form kullanılmıştır. Elde edilen veriler ise içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin günlük hayatta karşılaştığı mesleklere daha çok yöneldiği diğer meslek grupları hakkında yeterli bilgilerinin olmadığı belirlenmiştir. Diğer bir sonuç olarak öğrencilerin bazı benzer meslek grupları arasında yanılgılara sahip oldukları, meslek gruplarında yer alan bireylerin özellikleri hakkında doğru fakat basit düzeyde bilgilerinin olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this study is to find out about the professions which the secondary school students who are in the critical period of choosing a profession want to choose in the future and determine their thoughts on the personal characteristics of the people within these professions, the professions they are in and the professionals they are sympathizing with. In the study, the phenomenology model from the qualitative research models was used. The study group of this research consist of 53 6th grade students studying in a secondary school located in the Adilcevaz District of Bitlis Province during the academic year of 2016-2017. In the determination of the study group, convenience sampling method was used. A form including 4 open ended questions was used as a data collection tool. The data obtained was evaluated with the content analysis. The result of the research shows that students mostly tend to choose professions that they encounter in their daily lives and they have inadequate knowledge about other professions. As another result, it was determined that they have misconception between some similar professions groups and they have accurate but simple knowledge about the personal characterictics of people in these professions.
STUDENTS’ OPINIONS ABOUT PROFESSIONS THAT THEY WANT TO CHOOSE IN THE FUTURE
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm