Yeti̇şki̇nleri̇n küçük ‘t’ travma yaşantıları ile psi̇koloji̇k esnekli̇k arasındaki ili̇şki̇de duygu düzenlemeni̇n aracı rolünün incelenmesi̇ - Mert, Özkan (My University, 2024)
Araştırma yetişkinlerin küçük ‘t’ travmaları ile psikolojik esneklikleri arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolünü incelenmektedir. Araştırma diğer yandan, küçük ‘t’ travma yaşantıları, psikolojik esneklik, duygu düzenlemenin alt alanlarından olan bastırma ve bilişsel yeniden değerlendirme, değişkenleri arasındaki ve demografik değişkenlerle olan ilişkilerini değerlendirilmektedir. Araştırma modeli olarak, ilişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini Türkiye’de farklı illerde yaşayan 685 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 510 (%74,5) kadın, 175 (%25,5), erkekten oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında“Küçük ‘t’ Travma Yaşantılarını Belirleme Ölçeği”, “Psikolojik Esneklik Ölçeği”, “Duygu Düzenleme Anketi” ve “Demografik Bilgi Formu” formları aracılığıyla veri toplama süreci yürütülmüştür. Araştırma kapsamında küçük ‘t’ travma yaşantıları, psikolojik esneklik, duygu düzenlemenin alt alanlarından olan bastırma ve bilişsel yeniden değerlendirmenin demografik değişkenlere göre farklılaşmasını ele almak için, Bağımsız Örneklem ‘t’ Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), değişkenler arası ilişkileri ele almak için, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi ve Duygu Düzenlemenin alt alanlarından olan Bastırma ve Bilişsel yeniden değerlendirmenin aracı rolünün ortaya konması için MACRO PROCESS uzantısı kullanılarak veri analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, küçük ‘t’ travmalar ile psikolojik esneklik arasındaki negatif yönlü ilişkide, duygu düzenlemenin alt boyutlarından olan bilişsel yeniden değerlendirme ve bastırmanın paralel aracı rolünün, yarı aracılık düzeyinde anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu bulgular, küçük ‘t’ travmaların ve bu travmaların bilişsel işlenişinin, bireylerin psikolojik esnekliklerini nasıl etkileyebileceği konusunda önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, travma sonrası bilişsel süreçlerin ve psikolojik esnekliğin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Bu doğrultuda küçük ‘t’ travma yaşantılarını belirleme değişkeninin farklı çerçevelerde daha detaylı incelenmesi önemini korumaktadır.

The research examines the mediating role of emotion regulation in the relationship between adults’ small ‘t’ traumas and psychological flexibility. On the other hand, small ‘t’ trauma experiences, psychological flexibility, suppression and cognitive reappraisal, which are subfields of emotion regulation, are evaluated in the context of relationships between variables and demographic variables. As a research model, the sample of the research conducted in the relational screening model consists of 685 adults living in different provinces in Turkey. Thesample of the research consists of 510 (74.5%) women and 175 (25.5%) men. During the data collection phase of the research, the data collection process was carried out through the “Small ‘t’ Trauma Experience Determination Scale”, “Psychological Flexibility Scale”, “Emotion Regulation Questionnaire” and Demographic Information Form. Within the scope of the research, independent sample ‘t’ test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to address the differentiation of small ‘t’ trauma experiences, psychological flexibility,suppression and cognitive reappraisal, which are subfields of emotion regulation, according to demographic variables, Pearson Product Moment Correlation analysis for relationships between variables and MACRO PROCESS extension was used for data analysis with the aim of revealing the mediating role of Suppression and Cognitive Reappraisal, which are subfields of emotion regulation. According to the results of the research, in the negative relationship between small ‘t’ traumas and psychological flexibility, it was concluded that the parallel mediating role of cognitive reappraisal and suppression, which are sub-dimensions of emotion regulation, is significant at the semi-mediation level. These findings provide important information on how small ‘t’ traumas and the cognitive processing of these traumas can affect individuals’ psychological flexibility. In light of these results, it can help to better understand post-trauma cognitive processes and psychological flexibility. The importance of examiningthe variable of determining small ‘t’ trauma experiences in different frameworks in more detail is maintained.
Investigation of mediating role of emotion regulation in the relationship between adults small ‘t’ traumaexperiences and psychologi̇cal flexibility
Keywords: Adaptability (Psychology); Bastırma; Bilişsel Yeniden Değerlendirme Small ‘t’ Trauma Experiences; Cognitive Reappraisal; Duygu Düzenleme; Emotion Regulation; Küçük ‘t’ Travma Yaşantıları; Life change events; Psikolojik danışma; Psikolojik Esneklik; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychological consultation; Psychological Flexibility; Suppression; Uyum sağlama (Psikoloji); Yaşamı değiştiren olaylar