Bişilim Sistemlerinin Geliştirilmesinde Doğru Yaşam Döngüsü Modelinin Seçimi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Farklı sektörlerde faaliyet gösteren her türlü kurum ve kuruluşta kullanılan bilişim sistemleri, zaman, maliyet, kalite alanında önemli kazanımlar sunmakta, buna karşın uygulamada bilişim sistemi geliştirme projelerinden önemli bir kısmının başarısızlıkla sonuçlandığı görülmektedir. Sistemlerin mümkün olduğunca gerekliliklere uygun şekilde ve ekonomik olarak geliştirilmesini hedefleyen yaşam döngüsü modelleri, sundukları çeşitli olanaklar ve riskler ile bilişim sistemi geliştirme çalışmalarının başarısını önemli oranda etkilemektedir. Doğru modelin seçimi, süreçlerin hedeflere uygun şekilde gerçekleştirilmesini kolaylaştırmakta, bu alanda yapılan yoğun yatırımların sağladığı faydaları artırmaktadır. Bu çalışmada, bilişim sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılan başlıca yaşam döngüsü modelleri tanıtılmakta, bu modellerin sundukları çeşitli olanaklar ve riskler, geliştirilecek bilişimsistemlerininihtiyaçları bağlamında değerlendirilmektedir.

Abstract: Information Systems provide new possibilities to companies in different areas in time, cost and quality aspects, nevertheless many information system development projects could not result successfully. The life-cycle models, that aim the development of information systems as possible as with fulfilled requirements and economical use of resources, influence with their pros and cons the success of the system development activities. Choosing the right model facilitates the realization of processes on the basis of objectives and increases the benefits obtained from the intensive investments in this area, provides more uses from intensive investments in this area. In this article main life-cycle models used in the development of information systems are introduced and opportunities and threats provided by these models are evaluated in relation to requirements of information systems to be developed.
Choosing the Right Life-Cycle Model for the Development of Information Systems