Talismanic symbolism in late Ottoman period swords - Asbury, Robin Christine (My University, 2022)
Bu çalışma, İslami bağlamda kılıçlarda vücut bulan ve tezahür eden tılsımlı sembolizmi, dini anlatıların yanı sıra ilgili eserler üzerinden incelemektedir. En önemlisi, Geç Osmanlı Dönemi yatağanları, bu bıçakların üretildiği bu dönem, Avrupa'nın Osmanlı kurumlarına sızan etkisinin artması nedeniyle sosyal, kültürel ve sanatsal bir değişim zamanı olduğu için incelenmiştir. Sembolik analizin bir merceği aracılığıyla, kimlik inşası ve bağlılığının normlarını ve yönlerini açıklayan kılıçlar ve bunlarla ilgili tılsımlı sembolizmlerin incelenmesi yoluyla Geç Osmanlı zamanın ruhunda belirli kavramlar, inançlar ve kültürel eğilimler belirgin hale getirilir.

This study explores talismanic symbolism embodied as well as manifested on swords within the Islamic context through the examination of religious narrative, as well as related artifacts. Most notably, Late Ottoman Period yataghans are surveyed as this period in which these blades were manufactured was a time of social, cultural, and artistic change due to increasing influence from Europe infiltrating Ottoman institutions. Through a lens of symbolic analysis certain notions, beliefs, and cultural trends are made evident within the Late Ottoman zeitgeist through the examination of swords and their related talismanic symbolism elucidating norms and aspects of identity construction and adherence.
Geç dönem Osmanli kılıçlarında tılsım sembolizmi
Keywords: Art; History; Islam; İslam; kılıç; magic; osmanlı; Ottoman; Sanat; sihr sword; talismans; Tarih; tılsımlar; yataghan