Normal işiten kişilerde 500 Hz kısa ton (logon) uyaran ile elde edilen işitsel beyin sapı davranımı (ABR) bulgularının standardizasyonu - Taşkıran, Deniz (My University, 2002)
Bu çalışmada 500 Hz tone burst uyaran kullanılarak İşitsel Beyin Sapı Davranımı (ABR) ölçümleri yapılmış, ve normal işiten kişilere ilişkin normal değerlerin bulunması amaçlanmıştır. 15-43 yaş arası normal işiten 42 deneğin ABR ölçümleri yapılmıştır. Her bir deneğin V. dalga eşiği ve tüm şiddet düzeylerinde V. dalga ortalama latans değerleri ile standart sapmaları hesaplanmıştır. Ölçümler, ipsilateral ve kontralateral kayıt teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Dalga tekrarlanabilirliğinin görülmesi amacıyla çift kanallı kayıt tekniği kullanılmıştır. Normal işiten deneklerden elde edilen veriler, yüksek frekans sensorinöral işitme kaybı (YFSNİK) görülen 7, ve alçak frekans sensorinöral işitme kaybı (AFSNİK) görülen 11 denekten elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır.

In this study, Auditory Brainstem Responses (ABR) tests were applied by using 500 Hz tone burst stimuli to obtain normal values for normally hearing subjects. ABR tests were applied to 42 normally hearing subjects between age of 15-43. Wave V threshold for each subject, wave V latance values and standard deviations at all intesity levels were calculated. Measurements were recorded ipsilaterally and contralaterally. Data obtained from normally hearing subjects were compared with those obtained from 7 subjects having high frequency sensorineural hearing loss, and 11 subjects having low frequency sensorineural hearing loss.
Keywords: Cerrahi; Işitme Bozuklukları; Kulak hastalıkları (otoloji) ve işitme bilimi (odyoloji); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri