The effect of religiosity on organizational commitment through work values : a case in Turkish companies - Galifanova, Albina (My University, 2019)
Bu çalışma, dindarlığın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini iş değerleri vasıtasıyla araştırmayı ve ölçmeyi amaçlamaktadır. İş değerleri, örgütsel bağlılık ve bu iki geniş kavram arasındaki ilişki hakkında çok sayıda teorik ve ampirik çalışmalar yapılmıştır. Büyüyen dindarlık anlayışı, birçok araştırma ve alternatif yaklaşımlar sunmaktadır. Yukarıda belirtilen kavramlar için yeni görüşler, kurumların farklı yapıları hakkında daha fazla farkındalık yaratmaya yardımcı olmaktadır.Çalışmada İstanbul'da bulunan çeşitli Türk şirketlerinde çalışan 261 katılımcı üzerinde nicel araştırma tekniği uygulanmıştır. Meyer ve Allen’ın (1991) Örgütsel Bağlılık Ölçeği; Hoge’un (1872) Dindarlık Ölçeği; ve Elizur’un (1996) Çalışma Değerleri Ölçeği, kullanılarak katılımcılardan elde edilen veriler ile bahsi geçen boyutlar arasındaki ilişkiler test edilmiştir.Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, dindarlık ve iş değerleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. İş değerlerinin devamlılık bağlılık üzerinde zayıf bir etkiye sahip olduğu, duygusal ve normatif bağlılık türleri ile ilişkisi olmadığı saptanmıştır.

This study seeks to investigate and measure the influence of religiosity on organizational commitment through work values. Numerous theoretical and empirical studies have been conducted regarding work values, organizational commitment and the relation between these two broad concepts. The growing understanding of religiosity has offered for many researches and alternative approaches to emerge. New insights for aforementioned concepts assist to raise more awareness of diverse structures of organizations.The quantitative research technique was conducted on 261 participants employed in various Turkish companies located in Istanbul, Turkey. Three survey instruments; Meyer and Allen’s (1991) Organizational Commitment Scale; Hoge’s (1872) Religiosity Scale; and Elizur’s (1996) Work Values Scale tested the relationship among three variables. The findings suggest that there is a positive correlation between religiosity and work values. Work values were found to have weak influence on continuance commitment, while failing to correlate with affective and normative types of commitment.
Keywords: Business; Dindarlık; Extrinsic Religiosity; Intrinsic Religiosity; İçsel Dini Bağlılık; İş Değerleri; İşletme; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık Religiosity; Work Values