Gaming for a Purpose: Exploring the Role of Uses and Gratifications in VR Games - KARAYEL BİLBİL, EMEL (My University, 2023)
Digital media technologies have revolutionized the gaming industry in numerous ways. Among the most notable advancements is the rapid expansion of virtual reality. Virtual reality is 3D virtual environments provided by computers that feel real using various hardware such as head-mounted displays (HMD), gloves, sound systems, bodysuits, and platforms. When applied to digital playgrounds, VR technology gives gamers an immersive experience by activating multiple senses through special VR equipment, such as hearing, seeing, and touching. This study aims to reveal the gratification factors obtained from VR games from the perspective of U&G theory. The study also focuses on six dimensions of gaming features, including the most played game genres, the frequency and duration of gaming, gamer level, playing environment, and the most preferred VR gaming devices. Keywords: VR Games, Uses and Gratifications Theory, Digital Media, Virtual Reality

Dijital medya teknolojileri, oyun endüstrisini pek çok açıdan değiştirmiştir. Oyun endüstrisindeki en önemli gelişmelerden biri de sanal gerçekliğin gelişimidir. Sanal gerçeklik, başa takılan ekranlar (HMD), eldivenler, ses sistemleri, vücut giysileri ve platformlar gibi çeşitli donanımlar kullanılarak gerçek hissi veren bilgisayarlar tarafından sağlanan üç boyutlu sanal ortamlardır. Sanal gerçeklik teknolojisi, özel sanal gerçeklik ekipmanı aracılığıyla dijital oyun alanına uygulandığında, işitme, görme ve dokunma gibi çoklu duyuları etkinleştirerek oyunculara sürükleyici bir deneyim sunmaktadır. Bu çalışma, sanal gerçeklik oyunlarından elde edilen doyum faktörlerini Kullanımlar ve Doyumlar teorisi bakış açısıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca en çok oynanan oyun türleri, oyun oynama sıklığı ve süresi, oyuncu seviyesi, oyun ortamı ve en çok tercih edilen sanal gerçeklik oyun cihazları dahil olmak üzere oyun özelliklerinin altı boyutuna odaklanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik Oyunları, Kullanımlar ve Doyumlar Teorisi, Dijital Medya, Sanal Gerçeklik
Sanal Gerçeklik Oyunlarında Kullanımlar ve Doyumlar Teorisinin Rolü Üzerine Bir Araştırma
Keywords: VR Games; Uses and Gratifications Theory; Digital Media; Virtual Reality; Sanal Gerçeklik Oyunları; Kullanımlar ve Doyumlar Teorisi; Dijital Medya; Sanal Gerçeklik