XIX.Yüzyıla kadar bestelenmiş mevlevi ayinlerinin müzikal analizi - Başar, Didem (My University, 1999)
Hizmet içi eğitim bir işyerinde çalışan kişilerin, işin gereği olan yeterlilikleri kazanması için eğitilmesidir. Eğitim sisteminin genel nitelikte verdiği eğitimin eksik yönlerini hizmet içi eğitim tamamlar. Bir işin gerektirdiği nitelikler, değişen teknolojiye göre sürekli değişme içinde olduğundan iş yerinde çalışan bir kişinin de işinden ayrılıncaya kadar eğitim içinde olması gerekmektedir. Çağımızda hizmet içi eğitime gereklilik duymayan, bu tür eğitimi yapmayan kuruluş yok gibidir. Kamu ve özel kesimlerdeki kuruluşlar hizmet içi eğitim için oldukça yüklü bütçeler yapmaktadırlar. Bu araştırmada; işletmelerde yapılan hizmet içi eğitim çalışmalarının hizmet kalitesine ne düzeyde etki ettiği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Kaynaklardır. Bu bölüm: Eğitim, Hizmet içi eğitim ve Kalite ve Hizmet Kavramları Arasındaki İlişki olmak üzere üç ana kısımda incelenmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular verilmiştir. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölümde Sonuçlar ve Önerilere yer verilmiştir. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: Bankacılık sektöründe çalışanların büyük çoğunluğu 4 ve daha fazla hizmet içi eğitim almıştır. Bankacılık sektöründe çalışanların büyük çoğunluğu ihtiyaç oldukça hizmet içi eğitim almak istemektedir. Eğitim düzeyi artıkça hizmet içi eğitime ihtiyaç duyma isteği azalmaktadır. Çalışma süreleri sekiz yıl ve üstü olan çalışanlar işkollarındaki gelişmeleri öğrenmede ve değişen teknolojiyi yakalamada hizmet içi eğitim çalışmalarını bir araç olarak görmektedirler. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır: Hizmet içi eğitim seminerlerinin içerikleri belirlenirken çalışanların ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Sıklıkla yapılan hizmet içi eğitim çalışmaları, çalışanların motivasyonlarını düşürmektedir. Bu nedenle hizmet içi eğitim çalışmaları ihtiyaç oldukça düzenlenmelidir. Hizmet içi eğitim çalışmasının yapılacağı yer fiziki olarak verilecek eğitime uygun olmalıdır. Hizmet içi eğitim seminerleri sırasında Eğitimde Fırsat Eşitliği ilkesi göz önünde bulundurulmalı ve iş ortamındaki kıdemler seminerlere yansıtılmamalıdır.

Education in service is to be educated people, who work in an organization, to get capabilities of needing that work. Education in service completes lacking parts of education that education system gives in a general quality. Qualities of the work are in a continuous change against to changing technology, thus a person who works in an organization has to be educated for quiting his/ her job. There is almost no institution that will not need the education in service and will not follow this kind of education in this era. Public and private organizations rather have high budgets for education in service. In this research, studies for education in service in the organizations try to find out how to influence service quality. It is used research (hatching) method in this research. This study occurs with six chapters. First chapter is Introduction. Second chapter is Concerning Sources. This chapter is studied in three basis chapters: They are Education, Education In Service and Relations Between Concepts of Quality and Service. In the third chapter it is given some information's about methods of the research. In fourth chapter it is informed about findings. Having information's from these findings are commented on as Discussion in the fifth chapter. In the sixth chapter, there are Results and Suggestions. Some of the important results of the research are following: Most of the people who work in banking sector have educated for four or most education in service. Most of the workers in banking sector would like to have education in service when there is a need. While educational standard increases, willing to have education in service decreases. People who work for eight years or more in working branchs see education in service studies as a tool which are to learn developments and to catch changing technology. Some of the suggestions of the research are below: While seminars of education in service determine, workers needs and expectations has to be concerned. Making studies of education in service ratherly are decreased workers' motivations. Thus studies of education in service has to be put in order when they need to do it. The place where studies of education in service has to be appropriate as physical place for the education. During the seminars of education in service has to concern principle of Opportunity in Education Equality and seniorities in the organization environment have not to be reflected to the seminars.
Keywords: İSLAM DİNİ-AYİNLER; MEVLEVİ AYİNLERİ; MÜZİK-DİNİ AYİNLER