Küçük ve orta ölçekli işletmelerde tasarımdan üretime geçiş aşamasının bir bölge ve sektör ölçeğinde incelenmesi - Dalmış, İbrahim Savaş (My University, 2006)
‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Tasarımdan Üretime Geçiş Aşamasının Bir Bölge ve Sektör Ölçeğinde İncelenmesi.’ Konulu bu araştırmada Tekirdağ il merkezinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli Mobilya Dekorasyon işletmelerinin incelenmesi öngörülmüştür. Araştırmada Tekirdağ 100.Yıl Sanayi Sitesi, Küçük Sanayi Sitesi ve Atatürk Sanayi Sitelerinde faaliyet gösteren mobilya işletmelerinden çalışmaya katılmayı kabul eden 50 işletme incelenmiştir. Çalışma esnasında çalışma alanını oluşturan sanayi sitelerinde KOSGEB tanımına göre orta ölçekli bir işletme bulunmadığı için çalışma küçük ölçekli işletmeler ile sürdürülmüştür. Bu işletmelere uygulanan bir anket ile işletmelerin üretim- tasarım sürecinde bilgisayar teknolojisini ve teknik resim kurallarını kullanıp kullanmadıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada firmaların bugünkü yapıları, ekonomik durumları, gelecek palanları ve bilişim teknolojilerinden ne derece yararlandıkları da araştırılmıştır. Sonuçlar grafikler halinde tezin içersinde sunulmuştur.

In this research which has the subject of “An Evaluation Of The Stage From Design To Production Within The Scale Of Territory And Sector In Small And Middle Scale Companies” small and middle scale forniture and decoration companies, who operate in industrial sites, have agreed to perticipate in the research. As no companies comply with the definition of middle scale by KOSGEB, the research have been carried out with small scale ones. It was determined to find out through a questionnaire whether the subject companies utilized computer technologies and the rules of technical drawings. Moreover, the research was aimed at determining the current organizations, economic situations, and future objectives of the companies and how much they benefit from computer technologies. Outcome of the research is presented as graphics in the thesis.
Keywords: Endüstriyel Tasarım; Küçük İşletmeler