Kurumlarda evrak ve arşiv yönetimi ile ilgili proseslerin ISO-9000 serisi standartlarına uyarlanması” - Kaya, Ayşegül (My University, 2005)
Bu çalışmada, kurum ve kuruluşlarda yönetim kavramı içerisinde uygulanan “Toplam Kalite Yönetim Süreci” çalışmalarında bilginin kullanımının gerekliliği tanımlanarak, kurumların idari ve hukuki fonksiyonlarının bu süreçlerle paralel gidecek etkin ve en üst seviyede verimli kullanımının sağlanabileceği standart bir bilgi tabanı olan arşiv sisteminin gerekliliği anlatılmıştır. Ayrıca kurumlarda uygulanan bilgi ve belge yönetimi prosesleri ile arşiv işlem proseslerinin ilk uluslararası belge yönetim standardı olan ISO 15489 nolu standardı ve ISO 9000 kalite yönetim sistemi standardı çerçevesinde nasıl uygulanması gerektiği analiz edilerek, bu işlem ve proseslerin detaylı tanımlanması yapılmıştır. Son olarak “Arşiv işlem ve proseslerinin ISO 9000 serisi standartlarına uyarlanması çalışmasında” ; Kamu alanında hizmet veren bir arşiv kuruluşunun Toplam Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde, işlemlerinin ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemine uygunluğu için tanımlaması gerekli olan sistem dokümanları ve hizmet dokümanları tanımlanmıştır.

In this thesis, the use of information is in the Quality Management is defined. The importance of employing standards in information management and archival processes is also analzed. The possible application of the standars ISO 9000 and ISO 15489 in archival procedures is examined.The benefits of standard in the filing systems are also demostrated in the appendices.
Keywords: Arşivler; Bilgi ve Belge Yönetimi; Büro hizmetleri; Evrak Yönetimi; Kayıtların yönetimi; Standartlar; Yönetim ve yardımcı hizmetler