Gazlar ünitesinde bilgisayar destekli ve laboratuar temelli öğretimin öğrencilerin başarısına, kavram öğrenimine ve kimya tutumlarına etkisi - Demirer, Cüneyt (My University, 2009)
GAZLAR ÜNİTESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ VE LABORATUAR TEMELLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA, KAVRAM ÖĞRENİMİNE VE KİMYA TUTUMLARINA ETKİSİ Bu araştırmada gazlar konusu üzerinde çalışılmıştır. Literatür incelendiğinde, öğrencilerin gazlar konusunda birçok kavram yanılgısına sahip oldukları ve gaz kavramlarını anlamada güçlük çektikleri görülmüştür. Gazlar gibi soyut kavramlar içeren konuların öğretilmesinde geleneksel öğretim yöntemlerinin dışında, farklı öğretim yöntemleriyle ders işlenmesinin daha yararlı olacağı önerilmektedir. Bu bağlamda, araştırmada yansız atama ile oluşturulan üç farklı 10. sınıf grubuna Laboratuar Temelli Öğretim (LTÖ), Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) ve Geleneksel Öğretim (KG) yöntemleri kullanılarak gazlar konusu işlenmiştir. Konunun lise müfredatına uygun olarak, kavramsal düzeyde öğretilmesine katkıda bulunacak bir yazılım belirlenmiştir ve yazılım, sınıf ortamında Bilgisayar Destekli Öğretim yönteminin uygulanmasında kullanılmıştır. Bununla birlikte diğer bir deney grubuna da, Laboratuar Temelli Öğretim kapsamında, laboratuar ortamında gruplar halinde deneyler yaptırılmıştır. Geleneksel yöntemde ise sınıf ortamında klasik yöntemle ders işlenmiştir. Bu çalışmada, üç farklı öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik başarısına, kavram yanılgılarının giderilme düzeyine ve kimya tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırmaya aday gruplardan, mantıksal düşünme yetenekleri, 9. sınıf kimya notları, bilimsel başarı puanları, kavram yanılgılarını belirleme test puanları ve kimya dersine yönelik tutumları açısından aralarında anlamlı fark olmayanlar ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmadaki bağımlı değişkenler; kimya başarısı, kavram öğrenimi ve öğrenci tutumlarıdır. Bağımsız değişken ise seçilen öğretim yöntemleridir. Çalışma sonuçlarına göre, Bilgisayar Destekli ve Laboratuar Temelli Öğretim gruplarının akademik başarıları, Kontrol Grubu öğrencilerine göre anlamlı derecede farklılaşmış fakat deney grupları arasında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Kavram yanılgılarını giderme düzeylerine göre ise deney grupları ile Kontrol Grubu arasında anlamlı bir farklılık oluşmakla birlikte, deney grupları arasında da Laboratuar Temelli Öğretim grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşmuştur. Öğrencilerin kimya tutumlarında ise gruplar arasında anlamlı farklılıklar oluşmamıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Bilgisayar Destekli Öğretim, Laboratuar Temelli Öğretim, Gazlar, Kavram Yanılgıları, Tutum

THE EFFECT OF THE COMPUTER ASSISTED AND LABORATORY BASED INSTRUCTION ON THE STUDENTS’ ACHIEVEMENT, CONCEPT LEARNING AND CHEMISTRY ATTITUDES FOR THE GASES UNIT This research focused on the subject of gases. When the literature reviewed, it was seen that the students had many concept conflicts about the gases and had a difficulty with understanding the gas concepts. It is proposed that it would be better to teach the courses with different methods besides traditional teaching methods for the courses which include abstract concepts such as gases. For this purpose, the subject gases was given to three different randomly selected 10th class group by applying the methods of Computer Assisted Instruction, Laboratory Based Instruction and Traditional Instruction. A computer software was selected to make the topic conceptually more understandable at high school level and this computer software was used for applying of Computer Assisted Method in classroom environment. Also, laboratory activities were planned to the students as a groups in the laboratory for applying of Laboratory Based Instruction. In the control group, the traditional teaching method was used in classroom environments. The three different teaching methods used in this study were examined on the basis of their effect on students’ academic success, elimination level of the concept conflicts and their attitudes towards chemistry. In the research, pretest-postest experimental model with control group has been used. Before the implementation, the logical thinking abilities, Grade 9 chemistry scores, scientific success points, the points of the determining concept conflict test and attitudes towards chemistry of the students were obtained those without noticeable differences were randomly assigned to the experimental and control groups. Dependent variables in the research are chemistry echievement, concept learning and attitudes toward chemistry. Undependent variable is selected teaching methods. Findings concluded that there were significant differences in terms of academic success between the students taught with Computer Assisted and Laboratory Based teaching methods and the control group. There were no significant differences between the experimental groups. According to the elimination level of the concept conflicts, there was significant difference between the control group and the experimental groups. Moreover, there was also a significant difference between experimental groups favoring the Laboratory Based Instruction. There were no significant differences between the groups in terms of students’ chemistry attitudes. KEY WORDS: Computer Assisted Instruction, Laboratory Based Instruction, Gases, Concept Conflicts, Attitude
Keywords: Başarı; Bilgisayar Destekli Öğretim; Eğitim; Laboratuar Temelli Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Kimya