Türkiye ve Çin’in tekstil sektöründeki maliyet avantajları açısından karşılaştırılması ve bir saha araştırması - Baran, Melike (My University, 2008)
TÜRKİYE VE ÇİN’İN TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ MALİYET AVANTAJLARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR SAHA ARAŞTIRMASI Son yıllarda tekstil sektöründeki uluslararası rekabet oldukça artmıştır. Bu rekabet ortamındaki başrollerde hiç kuşkusuz, başta Çin olmak üzere, diğer Uzak Doğu ülkeleri yer almaktadır. Çalışmamızda Çin’in bu emek yoğun sektörde; iş gücü, vergi, sabit döviz kuru ve benzeri diğer üretim maliyetlerindeki avantajları ile olası dezavantajlarına karşılık, Türkiye’nin konumu, sektör politikası, mevcut avantaj ve dezavantajlarına yer verilmiştir. Böylelikle Uzak Doğu ve son dönemde sektörde adını duyurmaya başlayan Orta Doğu ülkelerinin sektördeki yükselişinin Türkiye’ye etkileri anlatılmaya çalışılmış ve bu açıklamalar dâhilinde, sektörün lider kuruluşlarından birinde yapılan saha araştırması sonuçları, çalışmamıza ışık tutmuştur. Türkiye’nin tekstil sektöründe gün geçtikçe azalan rekabet gücünü, diğer birçok gelişmiş ve gelişmekte olan dünya ülkelerinde olduğu gibi, katma değeri daha yüksek, ileri teknoloji alanlarına yöneltmesi ve sektördeki varlığını tedarikçi konumunda sürdürmesi beklenmektedir.

COMPARİNG AND CONTRASTİNG THE TURKİSH AND CHİNESE TEXTILE INDUSTRY Over the last few years the competition in the textile sector has increased substantially. Clearly, the key competitors are China and the Far East, with China being the main leader. Working in the Chinese textile market has some advantages the workers, taxes and a fixed currency although there are disadvantages. Within this project it is also mentioned about the advantages and disadvantages of Turkey’s geographical position and its experience in this sector. Therefore, with the growth of the Middle and Far East textile sectors, there has been an effect on the Turkish textile industry. This research was conducted within one of the biggest textile companies in Turkey and has clearly assisted in formulating our analysis of the sector as it currently stands. With every passing day Turkey’s strength in this industry is diminishing, therefore as with the developing and developed country competitors, Turkey needs to develop higher quality and technology and develop its retailing strategy. This is necessary if Turkey is to maintain its position as one of the main industry leaders.
Keywords: Muhasebe; Tekstil_Maliyetleme; Türkiye_Tekstil_Çin