Study to investigate the relationship between crises and openness to change in organizations - Bingül, Bülent (My University, 2006)
Bu araştırma, örgütsel seviyede kriz algısı ile değişime açıklık arasında bir korelasyon ilişkisinin bulunup bulunmadığını tesbit etmek üzere gerçekleştirilmiştir. Krizden kasıt, örgüt bireyleri tarafından algılanan krizdir. Kriz algısının ölçülebilmesi için bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Değişime açıklık için ise Dunham et al. tarafından geliştirilmiş olan “A Tool for Measuring Attitude Toward Change” ölçüm aracının adaptasyonu yapılmış ve değişime açıklık ölçümünde kullanılmıştır. Çalışma için uluslarası ilaç firmalarının İstanbul’da çalışan Tıbbi Satış Temsilcileri populasyon olarak seçilmiştir. Gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 138 Tıbbi Satış Temsilcisine anketler dağıtılmış ve belirlenen üç haftalık süre sonunda 92 yanıt alınmıştır. Her iki anket sonuçları da yüksek iç güvenilirlik sonuçları göstermiş, bu bilgi ışığında faktör analizi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçlar demografik açıdan incelenmiş; deneklerin yaş, medeni durum, eğitim ve cinsiyet açısından dağılım verileri sağlanmıştır. Bu dört demografik parametre esas alınarak her iki anket sonuçları için de ANOVA analizi yapılmış ve değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçların değerlendirilmesi sonunda, tezde beklendiği gibi, kriz algısı ile değişime açıklık arasında pozitif yönde güçlü korelasyon ilişkisi tesbit edilmiştir. The object of this study is to investigate if there is a correlation between crises perception and openness to change in organizational level. Crises is defined as the perceived crises by the members of the organization. A questionnaire is developed for measuring crises and conducted to measure level of perceived crises. The questionnaire developed by Dunham et al. “A Tool for Measuring Attitude Toward Change” is adapted and conducted to measure level of openness to change. The population of the study is defined as the Medical Sales Representatives of international pharmaceutical companies working in Istanbul. The questionnaires were distributed to 138 Medical Sales Representatives who volunteered and 92 answers were received after 3 weeks. The scores of both questionnaires demonstrated high internal reliability, in light of these results factor analysis and correlation analysis were performed. The results are also analyzed demographically: age, marital status, education and gender data distribution were provided. ANOVA analysis for each of these four parameters were done and evaluated. In regard of the results obtained from the research study, a strong positive correlation has been found between crises perception and openness to change as expected by the thesis.
Keywords: Kriz Yönetimi,Örgütlerde; Örgütsel Davranış