Mecburi trafik sigortasında garanti fonu - Nomer, Esra Yıldız (My University, 2000)
Garanti Fonu, motorlu araçların sebep olduğu kazalarda zarar görenleri, uğradıkları zararları kısmen de olsa karşılayarak korumayı amaçlayan bir fondur. Teknik anlamda bir sigorta değildir. Zarar görenlerin Garanti Fonu korumasından yararlanabilmesi, bir istisna dışında ancak kazaya sebep olan motorlu aracın zorunlu mali sorumluluk sigortası korumasının yetersiz kaldığı hallerde söz konusudur. Hangi hallerde Garanti Fonuna müracaat edilebileceği ve hangi zararların Garanti Fonundan karşılanacağı KTK m. 108'de hükme bağlanmıştır. Buna göre kazaya sebep olan aracın tespit edilememesi, kazaya sebep olan aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunmaması veya sigorta poliçesinde yazılı teminat tutarlarının kaza tarihinde geçerli teminat tutarlarına yükseltilmemesi, kazaya sebep olan araca zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatı veren sigorta şirketinin iflas etmesi, kazaya çalınmış veya gaspedilmiş bir aracın sebep olması ve işletenin aracın çalınması veya gaspedilmesinde kendisinin ve eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kusurunun bulunmadığını ispatlayarak KTK m. 107/ I, c. 3 uyarınca sorumluluktan kurtulmuş olması hallerinde zarar görenler Garanti Fonundan kendilerine ödeme yapılmasını isteyebilirler. Bütün bu hallerde zarar görenler kazaya sebep olan aracın zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatından kısmen veya tamamen yararlanamazlar. Garanti Fonuna müracaat imkanı veren bir diğer hal ise az önce belirtilenlerden farklıdır. KTK m. 8 ve m. 108/ II, d'de öngörülmüştür. Buna göre trafik kazası sebebiyle acil olarak bir sağlık kuruluşuna kaldırılan kişilere Sağlık Bakanlığınca belirlenen tarife uyarınca verilen sağlık hizmeti bedellerini ilgili sağlık kuruluşu, teminat tutarları ile sınırlı olmaksızın, kazaya karışan araçlardan birine zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatını veren sigorta şirketinden tahsil eder. Ödemede bulunan sigorta şirketi teminat tutarını aşan kısım için Garanti Fonuna müracaat edebilir. Garanti Fonundan, kazaya sebep olan araca zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatını veren sigorta şirketinin iflas etmesi hali hariç, kural olarak sadece kişiye gelen zararlar karşılanır.

ABSTARCT Guarantee Fund aims to compensate the loss or damage to injured parties in the case of accidents involving motor vehicles. Technically, it is not an insurance. Apart from one exception, the injured party can be eligible to use the Fund only when the compulsory third party liability insurance is insufficient. KTK article 108 lists where and when one becomes eligible to apply and which losses can be met by the Guarantee Fund. Accordingly, one can apply if; the vehicle causing the accident is not found, it does not have a third party liability insurance, sum insured is below the compulsory limits valid at the date of the accident, the insurance company of the vehicle is bankrupt, the vehicle is stolen and insured person is relieved of the liability under KTK a. 107/ I,c3. In all the above cases, the injured party may no be able to cover whole or part of the damages from the compulsory third party liability insurance. A different situation to apply to the Fund is stipulated in KTK a.8 and 108/ 11. If emergency aid is provided, the health institution providing the service may claim the cost of the service from one of the insurers involved in the accident irrespective of the sum insured. In turn, that insurance company may claim from the Guarantee Fund the part of the sum that exceeds the sum insured. As a general rule, except for the bankruptcy of the only damages to persons are covered.
Keywords: Sigorta; Sigorta Ve Sigortacılık-Türkiye; Sigorta, Kaza; Sorumluluk sigortası