Gelir dağılımı ve büyümeye Kaleckian yaklaşım: Türkiye örneği - Hoca, Bülent (My University, 2003)
Efektif talep prensibine dayanan Keynes'in teorisi, makro ekonomi teorisinin temellerinden biri haline gelmiş ve ders kitaplarında yer almıştır. Michal Kalecki efektif talep prensibini aynı dönemde ve Keynes'den bağımsız olarak bulmuştur. Ancak Kalecki'nin çalışması hak ettiğinden çok daha az tanınmış ve ders kitaplarında hiç yer almamıştır. Bu çalışmada, Kalecki'nin iktisat teorisindeki önemi açıklığa kavuşturulmaya çalışılmış ve Kaleckian analizin Türkiye ekonomisine uygulanması ele alınmıştır. Türkiye örneğinde, işsizlik, gelir dağılımındaki bozulma, yetersiz yatırım, enflasyon gibi sorunların anlaşılmasında Kaleckian analizin önemli olanaklar sunduğu görülmüştür. Türkiye'de, Kalecki'nin dağılım faktörleri adını verdiği sermaye yoğunlaşması, sendikalaşma, ithal girdi maliyetleri ve endüstriyel komposizyon gibi faktörler gelir dağılımını etkilemektedir. Ayrıca ücretlerin yatırımlar üzerinde pozitif yönde etkili olduğu görülmektedir. Keynes' theory, which is based on the principle of effective demand, became one of the fundamentals of macro economic theory, and took place in textbooks. Michal Kalecki independently discovered the principle of effective demand in the same period. However, Kalecki's work has received far less recognition than it deserves, and not taken place in textbooks at all. With this study the importance of Kalecki for economic theory is explained, and application of Kaleckian analysis to Turkish economy is examined. It is shown that Kaleckian analysis provides important opportunities for understanding the problems of Turkish economy, like unemployment, increased inequality, insufficient levels of investment, and inflation. In Turkey, factors like capital concentration, unionization, imported input prices, and industrial composition, which are called distribution factors by Kalecki, affect income distribution. In addition, wages affect investment positively.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik Gelişim_Türkiye; Gelir Dağılımı; Gelir ve servet dağılımı; Makro ekonomi