Yerel siyaset ve kadın katılımı : İstanbul ve Kocaeli’nde niteliksel bir araştırma - Pınarcıoğlu, Nihal Şirin (My University, 2011)
YEREL SİYASET VE KADIN KATILIMI: İSTANBUL VE KOCAELİ’NDE NİTELİKSEL BİR ARAŞTIRMA Türkiye’de kadınların ulusal ve yerel siyasetteki temsil oranları oldukça düşüktür. Türkiye için kadın temsili açısından öne çıkan bir nokta, dünyadaki genel eğilimin aksine, yerel siyasetteki temsil oranlarının, ulusal siyasete oranla daha da düşük kalmasıdır. Kadınların yerel siyasetteki temsilinin yetersiz oluşu temelde iki nedenle önemlidir. İlki, kent nüfusunun yarısını oluşturan kadınların gereksinim ve taleplerinin politikleştirilip, kentsel karar alma süreçlerine yansımasının neredeyse olanaksız hale gelmesidir. İkincisi, yerel seçilmiş organlarda yer alan kadınların bulundukları erkek deneyimleri merkezli politik mekanizmalarda çeşitli sorunlarla karşılaşmaları ve bu sorunlar karşısında çoğu zaman yalnız ve güçsüz olmalarıdır. Bu sürece daha yakından ve kadınların deneyimleri üzerinden bakmak, varsayılan bu sorunların kadınların politika yapma biçimlerini nasıl etkilediğini saptamak için önem taşımaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, yerel politika gibi kadınların katılımında sorunlu bir alanı kadınların bilgi ve deneyimleri temelinde incelemek ve bu süreç içinde kadınların nasıl konumlandırıldığının anlaşılmasını sağlayabilmektir. Çalışma kapsamında, bu amaca yönelik olarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma, feminist niteliksel yöntem kullanılmak suretiyle, Şubat 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında İstanbul ve Kocaeli illerinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini, yerel seçilmiş organlarda yer alan (belediye/ il genel meclisi üyesi kadınlar ve muhtarlar) ya da yer almayı düşünen (parti kadın kolları üyeleri ve kent konseyi kadın meclisi üyeleri) kadınlar oluşturmaktadır ve 80 kadınla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, kadınların yerel politikada karar alma süreçlerine katılımının toplumsal ve politik birtakım nedenlerle sınırlı olduğu ve bu çerçevede kadınların gereksinim ve taleplerinin yerel karar alma süreçlerine yansıtılmasının güçleştiği görülmüştür.

LOCAL POLITICS AND WOMEN’S PARTICIPATION: A QUALITATIVE RESEARCH IN ISTANBUL AND KOCAELİ Women’s representation in national and local politics is quite low in Turkey. Contrary to the general trend in the world, women’s representation in local politics is lower than national politics. Women’s under-representation in local politics is fundamentally important for two reasons. First, the needs and demands of women, who represent half the population of the city, become almost impossible for the reflection of urban decision-making processes. Second, women who are in local decision making bodies encounter some problems in political mechanism that is male experiences centered and women are often alone and powerless in the face of these problems. It is important to look at this process more closely for determining how these problems influence the forms of women’s policy-making. In this context, this study aims to examine local politics on the basis of women’s knowledge and experiences and position of women in this process. In accordance with this purpose a field research was realized. The research was conducted between February 2009 and January 2011 in İstanbul and Kocaeli by using feminist qualitative method. The sample of this research consisted of women who are in selected local decision making bodies (members of municipal/ provincial council and mukhtars) or who want to be elected (members of political party women’s branches and city council women assembly) to these bodies and in-depth interviews were realized with 80 women. Research results show that women’s participation in local decision making bodies is limited because of some reasons as social and political. And in this context, women’s needs and demands can not be reflected to these bodies.
Keywords: Belediyeler; Mahalli İdareler_Kadın; Siyaset ve Yönetim_Kadın; Yerel Yönetimler; Yerel Yönetimler_Kadın