Türkiye’de 1923-1929 yılları arasında sermaye birikim süreci ve toplumsal dönüşüm - Gürsu, Fatih (My University, 2005)
Türkiye'de 1923 ile 1929 yılları arasında sermaye birikim süreci ve toplumsal dönüşümün dayanaklarını ve sonuçlarını irdeleyen bu tez içinde öncelikle ortaya konulacak tez için yöntemsel çerçeve açıklanmış, sonrasında sermaye gruplarının taleplerinin belirtilmesi açısından çok önemli bir yer tutan İzmir İktisat Kongresi incelenmiştir. Kongreye katılan toplumsal grupların kongre öncesi hazırlıkları, kongreye hangi talepler ile gidip kongre sonrasında bu gruplar hakkında hangi kararların alındığı ve bu talep ve kararların sebepleri ve sonuçları açıklanmıştır. Kongre, dönem için sermaye gruplarının taleplerinin birarada dile getirilmesi ve somut bir şekle kavuşması açısından önemli görülmüş, İzmir İktisat Kongresi sonrasında Kongrede alınan kararların yasal dönüşümler vasıtası ile hayata nasıl geçirildikleri ve bu değişimlerin etkileri incelenmiştir. Dönem başında taleplerini toplu halde Kongre'de ileten tüccar sınıfının dönem boyunca öne çıkışı takip edilmiş, sürece etkileri açısından yabancı sermaye ve gümrük vergileri konularına da değinilmiştir. Döneme toplu halde bakıldığında, sermaye birikimin ve toplumsal dönüşümün hangi evrelerde ilerleyerek sermaye birikim sürecinde yol aldığı açıklanmaya çalışılmışıtır. In this study, which aims to research the social transformation and the process of aggregation of capital between the years 1923 and 1929, firstly it has been tried to set a methodical frame for the thesis, and then The İzmir Congress of Economics has been investigated as an important meeting, where the demands of the capital groups have clarified. The participating groups have been investigated according to their demands and the decisions taken during the congress. The reasons and the outcomes of these demands and decisions has been explained, too. The Congress has been seen important, as a platform, where all the capital owner's demands come to light and became visible. How the legal transformations have been used, in order to realize after-congress decisions and the effects of the transformations have also been investigated. As the demander of the congress, the important role of the merchant class has been followed. The foreign investments and the custom taxes have been investigated as the actors affecting the process. Looking after the period, the evolution process of the capital aggregation and the social transformation has been tried to understand.
Keywords: Türkiye_Ekonomi