Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğinde Doğu Akdeniz : Hidrokarbon kaynaklarının Kıbrıs sorunu'nun çözümüne etkisi (2000-2016) - Erdemir, Emre (My University, 2018)
Enerji, devletlerin ulusal çıkarları ve birbirleriyle olan ilişkilerinde çoğunlukla önemli bir politika alanı olmuştur. Enerji kaynakları rezervlerinin bulunması, çıkarılması ve taşınması gibi alanla ilgili teknik konular, uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde devletlerin politika yapım süreçlerinde etkili olmuştur. Enerji kaynaklarına sahip olan devletler, bu ‘nimeti’ bir araç olarak ithalatçı devletlere karşı kullanmış, ithalatçı devletler de bu dezavantajlı durumlarını ortadan kaldırmak için alternatif yöntemler izlemiştir. Bu durum, günümüzde de artarak devam etmektedir. Özellikle küreselleşmenin ve teknolojinin artan hızı sayesinde devletler, enerji jeopolitiğinde etkili olmak için her zaman çıkarlarını ‘maksimize’ etmek için çalışmışlardır. Enerjinin uluslararası ilişkilerdeki yukarıda belirtilen etkisi, konuyla ilgili çalışma yapmak konusunda en önemli faktör olmuştur. Bu anlamda çalışmanın hipotezi; Avrupa Birliği’nin enerji politikasına ve güvenliğine Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının nasıl bir katkıda bulunabileceği ve oluşan/ oluşacak durumun Kıbrıs Sorunu’nun çözümü için kolaylaştırıcı bir rol oynayıp oynayamayacağının belirlenmesidir. Çalışmanın hipotezinin oluşturulmasında; incelenecek alanla ilgili literatür çalışması yapılmak suretiyle, konuyla ilgili yapılmış olan yayınlar incelenmiştir. Literatür çalışması sonucunda daha önce konuyla ilgili yayınlarda detaylı şekilde incelenmeyen Kıbrıs Sorunu’nun çözümünde Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının rolünün belirlenmesi hedefine odaklanarak, konunun hem iç politika hem de dış politika bağlamında değerlendirilmesi şeklinde bir yaklaşım benimsenmiştir. Ayrıca çalışmayla ilgili çalışan ve yayınları olan akademisyenler ile uzmanlarla kişisel görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde; çalışmanın dış politika yaklaşımı ‘Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının önemi’ başlığı altında Avrupa Birliği’nin enerji ihtiyacının tespitedilmesine çalışılmıştır. Böylece Avrupa Birliği’nin enerji alanındaki durumu belirlenmiş, bu bağlamda Doğu Akdeniz coğrafyasının Birlik enerji politikasına nasıl bir katkıda bulunabileceği Doğu Akdeniz ülkelerinden bazılarının (İsrail, Mısır, Lübnan, Güney Kıbrıs) hidrokarbon kaynakları incelenmesiyle yapılmıştır. Belirtilen ülkeler dışındaki bölgeülkelerinin hidrokarbon kaynakları konusundaki görüşleri de bölüm içerisinde dolaylı olarak belirtilmiştir. Avrupa Birliği’nin enerji ihtiyacı ile Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynakları arasındaki bağlantıyı sağlamak için Kıbrıs’ın enerji geçiş noktası kullanılarak, enerji kaynaklarının Avrupa Birliği’ne taşınması için gerekli olan koşullar, yapılan yatırım projeleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; Kıbrıs Sorunu, çalışmanın iç politika yaklaşımı olarakdeğerlendirilmiştir. Bölümde; Kıbrıs Sorunu’nun tarihsel sürecine kısaca değinilerek, sorunun günümüze kadar gelen süreci incelenmiştir. Kıbrıs müzakerelerinde mevcut görüşmeler dönemi, Kıbrıs ve çevresindeki hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesi ve çıkarılması süreçlerinin yaşandığı bir dönem olarak, sorunun çözümünde enerjinin nasıl bir rol oynayabileceği üzerine anlatımlara yer vermektedir. Bu nedenle bölümde Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında Avrupa Birliği üyelik süreci içerisinde yaşanan gelişmelerin, tarafların hidrokarbon kaynakları konusunda yaşadıkları MEB ve kıta sahanlığı sorunları üzerine etkileri de yer almıştır. Çalışmanın son bölümünde; ilk iki bölümde incelenmeye çalışılan Avrupa Birliği enerji ihtiyacı özelinde Avrupa Birliği enerji güvenliğinin Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynakları sağlanmasının nasıl olacağı, Kıbrıs Sorunu’nun enerji için kolaylaştırıcı olup olamayacağı üzrine değerlendirmeler yapılmıştır.

Energy has often been an important policy area for states' national interests and their interrelationships. Technical issues related to the discovery, extraction and relocation of reserves of energy resources have been influential in the policy-making processes of states within the discipline of international relations. States with energy sources have used this 'blessing' as an instrument against importer states, and importer states have followed alternative methods to remove these disadvantages. This situation continues to increase today. Especially thanks to the increasing pace of globalization and technology, the states have always tried to 'maximize' their interests to be effective in energy geopolitics. The above-mentioned effect of energy on international relations has been the mostimportant factor in studying the subject. The hypothesis of working in this sense; The European Union's energy policy and security is to determine how the Eastern Mediterranean hydrocarbon resources can make a contribution and whether the situation that is to be formed will play an enabling role for the solution of the Cyprus Problem. In creating the hypothesis of work; literature studies on the field to be examined have been carried out and publications on the subject have been examined. As a result of the literature review, an approach has been adopted, focusing on the objective of determining the role of the Eastern Mediterranean hydrocarbon resources in the solution of the Cyprus Problem, which has not been examined in detail in previous publications, and evaluating it in both domestic and foreign policy contexts. In addition, personal interviews were held with the academicians and experts who are working and publishing related to the work. In the first part of the study; the foreign policy approach of the study was undertaken to determine the energy needs of the European Union under the heading 'The importance of Eastern Mediterranean hydrocarbon resources'. Thus, the situation of the European Union inthe energy field has been determined, and how the Eastern Mediterranean geography can contribute to the Union energy policy has been examined by examining the hydrocarbon resources of some of the Eastern Mediterranean countries (Israel, Egypt, Lebanon, Southern Cyprus). The opinions of the countries other than the mentioned countries on the hydrocarbon resources are mentioned indirectly in the chapter. In order to ensure the connection between the European Union's energy needs and the Eastern Mediterranean hydrocarbon resources, theinvestment requirements for the transfer of energy resources to the European Union were assessed using the energy transfer point of Cyprus. In the second part of the study; the Cyprus Problem is considered as a domestic policy approach to working. In chapter; by briefly addressing the historical process of the Cyprus Problem, the process of the problem up to the day is examined. The current negotiations period in Cyprus negotiations includes a discussion of how energy can play a role in the solution of the problem, as a period in which the exploration and extraction processes of hydrocarbon resources in Cyprus and its environment are experienced. Therefore sectionbetween Cyprus and Turkey of developments in the European Union accession process, part of hydrocarbon resources In the last part of the study; the European Union's energy needs to be examined in the first two chapters are based on how the European Union energy security will provide Eastern Mediterranean hydrocarbon resources and how the Cyprus problem will be helpful for energy.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; Cyprus Issue; Doğu Akdeniz; Eastern Mediterranean; Energy industries; Energy policy; Energy Politics; Enerji endüstrisi; Enerji Politikaları; Enerji politikası; European Union; European Union countries; Hidrokarbon Kaynakları; Hydrocarbon Resources; KıbrısSorunu