Görsel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin sanat eğitimine yönelik tutumları ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişki - Piri, Aslı Ekinci (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, sanat ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda sanat eğitiminin önemini ve işlevini ortaya koymayı amaçlamıştır. Psikolojik iyi olmaya dair farklı tanımlar olmasına karşın araştırmacılar psikolojik iyi olmanın bilişsel ve duygusal yönleri olduğu noktasında hem fikirdirler. Bradburn’a göre; psikolojik iyi olmada anahtar nokta, olumlu duyguların olumsuz duygulardan üstün gelmesi durumudur. İlk düşünürlerden itibaren sanat, kötücüllüğün, şiddetin ve insanın düşebileceği bütün olumsuz duygu ve davranışların törpülenmesinde bir araçtır. Zira sanat vasıtasıyla yetişen bireylerin kendilerini ifade etmek konusunda şiddet gibi kısır ve sonuçsuz yöntemler yerine çok daha yaratıcı eylemlerde bulunabileceği düşünülmektedir. Sanat eğitiminde amaç, özgün, özgür düşünebilmeyi kazandırmak, duyuşsal ifadeyi, felsefe, etik, doğa, yaşam ve sanat bütünlüğü ile birlikte kişiyi eğitmektir. Sanat eğitimi ile insan, biçim güzelliği ile işlevsellik arasındaki ilişkileri görebilmenin hazzını yaşayan, üreterek var olmanın verdiği güven duygusu ile kendi kararlarını vermede özgür, toplumsal yönü gelişmiş, paylaşmayı bilen, estetik görüşe sahip, düzensizlikten rahatsızlık duyan ve çevresini güzelleştirmek isteyen, duyarlı bir birey olarak gelişmektedir. Bu araştırmanın evren ve örneklemini, 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği bölümü, lisans öğrencilerinden gönüllü katılımcılar ve Türkiye genelindeki diğer üniversitelerin Güzel sanatlar bölümlerinde okuyan gönüllü öğrencilerle, online anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecektir. Araştırmada, hem nicel hem de nitel yöntem kullanılacak olup, nitel araştırma türlerinden yarı yapılandırılmış açık uçlu sorular, nicel araştırma türlerinden ise çoklu likert ölçek kullanılan anket yöntemi ile yapılacaktır. Araştırmadaki veri toplama araçları; demografik bilgi formu, Psikolojik iyi oluş ölçeği ve açık uçlu sorulardan oluşacaktır. Araştırma sonucunda toplanan verilerin analizi ‘SPSS yapılacak, verilerdeki demografik değişkenler kümelendirilip, öğrencilere uygulanan ölçekler derecelendirilecek, toplanılan bilgilerin istatistik analizi yapılacak, araştırmayı oluşturan öğrencilerin demografik özelliklerini belirleyici frekans ile yüzde dağılımları tablolar halinde oluşturulacak ve yorumlanacaktır. Araştırma sonunda, sanat eğitiminin psikolojik iyi oluş ile ilişkisi ve insanlaşma üzerindeki katkılarını göstermenin yanı sıra, sanat eğitimi derslerinin önemini vurgulayarak, sanat eğitimcileri, ebeveyn ve araştırmalara yol gösterici olması amaçlanmıştır.

The purpose of this research is to examine the relationship between art and psychological well-being. At the same time, it aimed to reveal the importance and function of art education. Although there are different definitions of psychological well-being, researchers agree that psychological well-being has cognitive and emotional aspects. According to Bradburn; The key to psychological well-being is that positive emotions prevail over negative ones. Since the first thinkers, art is a tool for rasping evil, violence and all negative emotions and behaviors that people can fall into. Because it is thought that individuals who grow up through art can take much more creative actions to express themselves instead of vicious and fruitless methods such as violence. The aim in art education is to gain original and free thinking, to educate the person in the integrity of affective expression, philosophy, ethics, nature, life and art. The individual, who experiences the happiness of producing, being, and being able to sense the functional relationships with the formal beauties between objects, develops as a sensitive being who is self-confident, free with the ability to make decisions, knows how to share in social relations, has a developed aesthetic aspect, is disturbed by irregularities, and wants to beautify his environment. The universe and sample of this research will be carried out in the spring semester of the 2021-2022 academic year, with volunteer participants from Marmara University Education Faculty Painting Teaching Department, undergraduate students and volunteer students studying in Fine arts departments of other universities across Turkey, using the online survey method. In the research, both quantitative and qualitative methods will be used, semi-structured open-ended questions from qualitative research types and a survey method using multiple Likert scales from quantitative research types. Data collection tools in research; demographic information form, Psychological well-being scale and open-ended questions. The analysis of the data collected as a result of the research will be done with the 'SPSS program', the demographic variables in the data will be clustered, the scales applied to the students will be graded, the statistical analysis of the collected information will be made, the frequency and percentage distributions determining the demographic characteristics of the students who constituted the research will be created and interpreted in tables. At the end of the research, it was aimed to show the relationship of art education with psychological well-being and its contributions to humanization, as well as to guide art educators, parents and research by emphasizing the importance of art education courses.
The relationship between the attitudes of visual arts education department students regarding arts education and their psychological wellness
Keywords: Art; Attitude Towards Art Education; Education; Eğitim; Görsel sanat; Öğrenim ve öğretim; Psikolojik İyi Oluş Art Education; Psychological Well-Being; Sanat; Sanat Eğitimi; Sanat Eğitimine Yönelik Tutum; Study and teaching; Visual art