Internet servıces campaıgn selectıon based on an ıntegrated decısıon makıng approach - Lafcı, Zehra Nur (My University, 2016)
ENTEGRE KARAR VERME YAKLAŞIMINA DAYALI İNTERNET SERVİS KAMPANYA SEÇİMİ Bu çalışmada, internet servis sektöründe kampanya seçimi problemi ele alınmıştır. Firmalar kampanya oluşturmadan önce birçok pazar araştırması yapmakta ve kampanya ile başarıya ulaşabilmek için yüksek maliyetleri göze almaktadırlar. Bu kapsamda müşteriye doğru kampanyayı sunabilmek, harcanan eforun boşa gitmemesi adına oldukça önemlidir. Müşterinin ilgili ürünü alırken dikkat ettiği kriterler değerlendirilmeyerek oluşturulan bir kampanyanın başarılı olması güçtür. Türkiye’de internet servisi sağlayan şirketler incelendiği zaman söz konusu sektörün oldukça küçük olduğu görülmektedir. Bu sebeple firmalar olabildiğince avantajlı ve agresif kampanyalar çıkarak, hem yeni müşterileri kendilerine çekmeyi hem de mevcut müşterilerini korumayı hedeflemektedirler. Teorik altyapı sağlandıktan sonra, çalışma kapsamında çok kriterli karar verme teknikleri kullanılarak internet servis sektöründe kampanya seçim modeli oluşturulmuştur. Bu model oluşturulurken Türkiye’nin lider internet servisi sağlayıcı firmasının kampanya bilgileri kullanılmıştır. Ayrıca, kriterler belirlenirken ve alternatifler seçilirken uzman görüşleri alınmıştır. Kriter ağırlıklarının belirlenmesinde analitik hiyerarşi süreci, bulanık yaklaşım ile beraber kullanılmıştır. Karar vericiler için her zaman bir belirsizlik ortamı söz konusudur ve bu belirsizlik bulanık mantık ile en az seviyeye indirilmiştir. Daha sonra çok kriterli karar verme teknikleri kapsamında popüler olarak kullanılmakta olan TOPSIS ve VIKOR yöntemleri alternatifleri sıralamak için ayrı ayrı kullanılmıştır. Elde edilen iki ayrı sıralama entegre edilerek tek bir sıralama oluşturulmuştur. Alternatifler kapsamında 4 farklı kampanya ve bu kampanyalara ait toplam 15 paket ele alınmıştır. Sıralama paketler bazında yapılmış olup, birinci çıkan paketin kampanyası, müşteriler tarafından en çok tercih edilebilecek ve firma için lansmanı yapılması en uygun kampanya olarak seçilmiştir. Anahtar Sözcükler: Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri, FAHP, TOPSIS, VIKOR, İnternet

INTERNET SERVICES CAMPAIGN SELECTION BASED ON AN INTEGRATED DECISION MAKING APPROACH In this study, the problem of campaign selection within the internet service industry is discussed. Companies make a lot of market research before creating a campaign and face high costs to reach success. In this context, providing customers the right campaign is very important for not wasting efforts. It is hard for a campaign to be successful, unless the criteria of the customer when purchasing the relevant product are taken into account. Regarding the firms, the internet service sector in Turkey is quite small and there are few major brands competing strictly both to attract new customers and protect existing customers by providing advantageous and aggressive campaigns. Within the scope of work, after providing theoretical background, a campaign selection model in the internet service sector is established by using multi-criteria decision techniques. While creating this model, it is benefited from the campaign information of Turkey's leading Internet service provider. Besides, while determining the criteria and selecting alternatives, the opinions of experts were received. For determining criteria weights, AHP was used together with fuzzy approximations. For decision makers, there is always an environment of uncertainty in question and this uncertainty has been reduced to a minimum level with fuzzy logic. Later, within the scope of multi-criteria decision making techniques, the popular methods; TOPSIS and VIKOR were separately used to list alternatives. Afterwards, it has been established one listing by integrating two separate listings. Within the scope of alternatives, 4 different campaigns and a total of 15 packages of these campaigns have been discussed. The listing has been made on the basis of packages, the campaign of the first ranked package, was selected as having the potential to be mostly preferred campaign by customers and as the most appropriate campaign for launching the market. Multicriteria Decision Making Techniques, FAHP, TOPSIS, VIKOR, Internet
Keywords: AHP, TOPSIS ve VIKOR; Çok kriterli karar verme; Endüstri Mühendisliği; İnternet servisleri; Türkiye