Bazı pirimidin bileşiklerinin cu(II) ve Ni(II) ile kompleksleşmelerinin incelenmesi - Hatipoğlu, Esra (My University, 2004)
Cu(II) ve Ni(II) metal iyonları ile iki pirimidin bileşiği, 1-Amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-on (L) ve 1-Amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-tion (L*) arasında, metal:ligand oranı 1:1 şeklinde oluşan komplekslerin oluşum sabitleri pH metrik potansiyometrik titrasyon yöntemi ile, hacimce 1:4 oranında hazırlanmış metanol-su çözücü karışımı ortamında tayin edilmiştir. Deneyler 298, 303 ve 310 K de ve 0.01 - 0.15 arasında değişen iyonik şiddetlerde gerçekleştirilmiş olup iyonik şiddet ayarlamaları LiCl ile yapılmıştır. Potansiyometrik titrasyon eğrileri TITFIT adı verilen bir programla değerlendirilmiş olup, bu program oluşan komplekslere ait oluşum sabitlerinin değerini direkt bir şekilde vermektedir. Oluşan komplekslerdeki baskın türlerin (L)M2+ ve (L*)M2+ olduğu bulunmuştur. Termodinamik parametreler (DG, DH ve DS) değerlendirildi ve tartışıldı. Oluşan komplekslerin kararlılık sabiti üzerine sıcaklığın etkisi çalışıldı. 1:1 complex formation constants of Cu(II) and Ni(II) metal ions with two pyrimidine compounds 1-amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-on (L) and 1-amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-tion (L*) were determined using pH metric potentiometric titration method in methanol-water (1:4 v/ v) solvent mixture. The experiments were carried out at 283, 303 and 310 K, at various ionic strengths I in the range of 0.01 - 015 with LiCl as the background electrolyte. Potentiometric titration curves refined with the program TITFIT allowed the determination of formation constants of the ligands with the considered metal ions. In this system, (L)M2+ and (L*)M2+ species were found as the dominant complexes. The thermodynamic parameters (DG, DH and DS) were evaluated and are discussed. The effect of temperature on the stability of the formed complexes were also studied.
Keywords: Fizikokimya; Fiziksel kimya; Kimya