Mahremiyetin paylaşılmasında görüntü ve iktidar meseleleri - İlkiz, Pınar (My University, 2007)
MAHREMİYETİN PAYLAŞILMASINDA GÖRÜNTÜ VE İKTİDAR MESELELERİ Günümüzde kamusal alan ile mahrem alan arasındaki sınır belirsiz bir hale gelmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de son yıllarda yayınlanan hizmet talk show’u kökenli kadın programları baz alınarak bu belirsizleşmenin boyutları incelenmektedir. Kamusal alan kavramından bahsederken televizyonda yaratılan kamusal alan ifade edilmektedir. Bir stüdyoda katılımcı ya da pasif seyirci olarak iştirak gösteren insanların yarattığı bu kamusal alanlarda bireyler anlık / sanal cemaatler ve “kamu yararı” ilkesi vasıtası ile bireylerin mahrem hayatlarında olup bitenler televizyonda aktarılmaktadır. Bu alanlarda oluşan anlık / sanal cemaatlerin yapısına bakıldığı zaman Türk toplumunun karakteristik özelliği olan gelenek göreneklerine bağlılık göze çarpmaktadır. Çalışmaya yardımcı olması açısından NTV’de yayınlanan “Gerçeğin Ta Kendisi” adlı programın kadın programları ile ilgili olan bölümü ve RTÜK’ün konu ile ilgili çalışma raporu incelenmiştir.

IMAGE AND POWER ISSUES IN SHARING PRIVACY Today the line between public area and privacy has become uncertain. Programmes for women (which have been ) originated from service talk show have set a basis for this research and in this study, the dimensions of this uncertainity is being analysed. By public area, the public area on TV is meant. In the public space created by people either participants of audience in the TV studio, an instant / virtual group is formed. What happens in people’s private lives is broadcasted claiming that it’s for the benefit of public. When the structure of these instant / virtual groups is studied, loyalty to the customs and traditions which is a typical feature of Turkish society is clearly noticed. To provide sources to my study, the related part of Gerçeğin Ta Kendisi, which is broadcast on NTV, and the report of RÜTÜRK on the subject have been analysed.
Keywords: İletişim; Medya Okur Yazarlığı; Medya_Etik