Finansal teknolojilerin gelişim süreci ve geleceği üzerine bir analiz - Demir, Fırat Mert (My University, 2023)
Bu çalışma, finansal teknolojiler (fintech) sektöründe meydana gelen hızlı değişiklikleri ve bu değişikliklerin Türkiye ve dünya finans sektörünü nasıl etkilediğini ayrıntılı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Farklı analizler fintech'in finans sektörünü hızla değiştirdiğini ve özellikle ödeme sistemleri, yatırım yönetimi, bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık gibi alanlarda büyük bir kabul gördüğünü göstermektedir. Dünyada ve Türkiye’de fintech gelişim süreci dikkat çekici bir hale gelmekle birlikte çalışma içerisinde fintech alandaki büyüme ve gelişmenin Türkiye için önemine de vurgu yapılmıştır. Analiz içerisinde ayrıca fintech'in iş gücünü ve çalışma pratiklerini nasıl etkilediğini de incelemektedir. Yeni teknolojiler, sektör içerisinde çalışanlar için daha fazla teknik bilgi ve beceri gerektirdiğinden, çalışanların bilgilerini güncelleme ihtiyacı oluşmaktadır. Blockchain, yapay zeka ve büyük veri analitiği gibi yeni alanlarda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Buradaki araştırma sorusu finansal teknolojilerin gelişim süreci ve geleceğinin ileride toplumları nasıl etkileyeceği üzerine şekillenmiştir. Çalışmadaki hipotez ise gelecekte geleneksel finans ile ilgili uygulamaların, iş kollarının, finans sektörünün çalışma şeklinin, sektör dinamiklerinin ve pratiklerinin büyük ölçüde değişeceği ve bu sebepten yeniliklere uyum sağlamasıdır. Araştırma örneklemi gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş olarak bilinen sınıflandırma içerisindeki ülkelerden oluşturulmuştur. Fintech güncel ve popüler bir konu olduğundan olabildiğince kapsayıcı ve büyük resmi gösterebilecek bir sonuç ortaya çıkarılmak istenmiştir. Çalışmada kullanılan yöntem olan sistematik literatür taraması sonucu gelişmiş ülke olarak kabul edilen ABD’den örnekler çıkabileceği gibi az gelişmiş olarak kabul edilen Nijer hakkındaki çalışmalardan da örnek görmek mümkündür. Çalışmanın amacı ise Türkçe literatürdeki konu ile alakalı eksikliği gidermek ve gelecekteki çalışmalara kaynak oluşturmaktır.

This study aims to examine in detail the rapid changes in the financial technologies (fintech) sector and how these changes affect the Turkish and global financial sectors. The research findings show that fintech is rapidly changing the financial sector and has gained great acceptance, especially in payment systems, investment management, banking, capital markets, and insurance. While the fintech development process in the world and Turkey has become remarkable, the study also emphasizes the importance of fintech growth and development for Turkey. The analysis also examines how fintech affects the workforce and working practices. As new technologies require more technical knowledge and skills for those working in the sector, there is a need to update their knowledge. There is a growing need for people to specialize in new areas such as blockchain, artificial intelligence, and big data analytics. The research question here is shaped by how the development process and future of financial technologies will affect societies in the future. The study hypothesizes that in the future, traditional financial practices, business lines, the way the financial sector works, sector dynamics, and practices will change significantly and therefore adapt to innovations. The research sample comprises countries within the classification known as developed, developing, and underdeveloped. Since Fintech is a current and popular topic, it is aimed to produce a result that is as inclusive as possible and can show the big picture. As a result of the systematic literature review, which is the method used in the study, it is possible to see examples from the USA, which is considered a developed country, as well as from studies on Niger, which is considered underdeveloped. The study aims to fill the gap in the Turkish literature on the subject and to serve as a source for future studies.
Analysis of the development process and future of financial technologies
Keywords: Bilişim; Bilişim teknolojileri; Finance; Financial Technologies; Finans; Finans Fintech; Finansal Teknolojiler; Fintech; Gazetecilik; Informatics; Information technologies; Journalism