Yazılı basın işkoluna eleman yetiştirmede üniversitelerin gazetecilik bölümlerinin etkinliği - Aydın, Suna (My University, 2006)
İçinde bulunduğumuz iletişim çağında önemi her geçen gün artan basın sektörünün toplum üzerindeki etkileri yadsınamaz. Toplumsal değişim ve gelişimde bu denli etkili olan bir sektörün iyi işlemesi, içinde bulunduğu toplumu da olumlu etkileyecek, hatta gelişmişliğini arttıracaktır. Küreselleşmenin etkilerinin her alanda hissedildiği çağımızda, basın sektörüne eleman yetiştiren iletişim fakültelerinin önemi de her geçen gün artmaktadır. Buna karşılık çeşitli platformlarda dile getirilen ‘iletişim fakültelerinin işlevsizleşmesi dolayısıyla basın sektörünün eleman taleplerine cevap veremez duruma geldikleri’ iddiaları, irdelenmesi gereken önemli bir konudur. Medya sektöründe çalışanların daha iyi bir eğitim sürecinden geçmelerinin önemli olduğu fikriyle hareket edilen bu tez çalışmasında bir yandan iletişim fakültelerinde verilen eğitim birçok yönden incelenirken, diğer yandan da basın sektörü mercek altına alınarak, bu alanda yapılan tartışmalara ışık tutulmaya çalışılmıştır.

The effects of the media sector which importance is day-by-day growing in the era of the communication which is actually lived cannot be denied. The well performing of a sector, which is effective in such big level in the social change and development, will affect in a positive way the society belongs to it also will increase the modernization level of the society. In our era in which the effects of the globalization are felt in every filed, the importance of the communication faculties which are giving graduates for the media sector is growing day-by-day. Against to this, the claims mentioned in the diverse platforms that ‘’due to the uselessness of the faculties of communication the staff demand of the media sector cannot be covered’’ are an important subject which has to be taken in consideration. In herein thesis work which is performed with the idea that is important that the employers of the media sector to have a better educational program; on the one hand there was analyzed the education given in the faculties of the communications from many aspects. On the other hand, the media sector has closely analyzed, and there has tried to highlight the arguments made in this field.
Keywords: Gazetecilik; Üniversiteler_Eğitim