Modifiye nişastanın analitik uygulamaları - Ayata, Hakan (My University, 2006)
MODİFİYE NİŞASTANIN ANALİTİK UYGULAMALARI Ağır metal tutucu özelliği yüksek olan bileşiklerin sentezi ve kullanımları gerek çevre koruması ve gerekse endüstriyel açılardan önem arz etmektedir. Çalışmamızda doğal bir makromolekül olan mumsu mısır nişastası, toluen 2,4–diizosiyanat ile modifiye edilmiş ve sentezlenen polimerin Cu2+, Mn2+, Zn2+ , Co2+ tutma kapasitesinin farklı pH’ larda değişimi incelenmiştir. Mumsu mısır nişastası ile toluen 2,4–diizosiyanat arasındaki reaksiyon (1:1) mol oranlarında, 60°C’ de gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen TDI ile modifiye nişastada Cu2+, Mn2+, Zn2+ , Co2+ tutulması 30 dakika temas ile araştırılmıştır. Maksimum metal tutma kapasitesi, Cu2+ için pH: 7’ de 0.3013 mg Cu2+ / g madde, Mn2+ için pH:7’ de 0.0338 mg Mn2+ / g madde, Zn2+ için pH: 6’ da 0.0078 mg Zn2+ / g madde ve Co2+ için pH:4’ de 0.0231 mg Co2+/ g madde olarak bulunmuştur. Sentezlenen TDI ile modifiye nişastanın metal tutma kapasitesi Cu2+, Mn2+, Zn2+ için artan pH ile arttığı, Co2+ için ise artan pH ile azaldığı görülmüştür. Çalışmamızda, TDI ile modifiye nişastanın yaklaşık kimyasal bileşimi, elementel analiz ve IR spektroskopisi yardımı ile ortaya konmuştur.

ANALYTICAL APPLICATIONS OF MODIFIED STARCH Synthesis and use of heavy metal removal resins is important in environment protection and some of industrial applications. In this work waxy maize starch, which is a natural macromolecule, has been modified with toluene 2,4-diisocyanate and its Cu2+, Mn2+, Zn2+ , Co2+ adsorption capacity has been investigated in various pH. Reaction between eaxy maize starch and toluene 2,4-diisocyanate has been carried out in (1:1) (WMS:TDI) mol ratio at 60°C. Retaining of Cu2+, Mn2+, Zn2+ , Co2+ has been investigated 30 minutes of cantact time with modified waxy maize starch. Maximum Cu2+, Mn2+, Zn2+ , Co2+ retaining capacities of synthesized product have been found are 0.3016 mg/ g at pH:7, 0.0338 mg/ g at pH:7 , 0.0078 mg / g at pH:6 and 0.0231 mg/ g at pH:4 respectively. Cu2+, Mn2+, Zn2+ retaining capacities of TDI modified waxy maize starch incease by increasing pH. However Co2+ retaining capacity increases by decreasing pH from 7 down to 4. Composition of TDI modified waxy maize starch have benn exposed by elemental analysis and IR spectroscopy.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya