Koroner kalp hastası olan bireylerde lipid perkosidasyon düzeyinin tespiti - Ertaş, Mehmet (My University, 2005)
KORONER KALP HASTASI OLAN BİREYLERDE LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN TESPİTİ Sonradan gelişen kalp ve damar hastalıklarının en sık rastlanınanlarından biri de koroner arter hastalığıdır. Koroner arter hastalığı (ateroskleroz) öldürücü bir hastalık olup, her yıl yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olur. Hastalık yıllar içinde yavaş yavaş oluşmasına rağmen fethal etkisi çok ani olur. Koroner arter damarların sıklıkla damar sertliği ile daralması ya da tıkanması kalp dokusunun yeterince beslenememesine neden olur. Kalbin beslenme bozuk-luğu ile ağırlığına göre şiddetli göğüs ağrıları ve spazmlara (anjina pektoris) ya da miyokardın bir bölümünde (miyokard enfarktüsü) doku hasarına yol açar. Yapılan birçok araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerin çoğunda ölümlerin hemen hemen yarısının kalp hastalıklarından olduğu saptanmıştır. Serbest radikaller yaşam için gereklidir. Elektron transferi, enerji üretimi ve pek çok diğer metabolik olaylarda temel olşturduğu kanıtlanmıştır. Transfer zincir reaksiyonunun kontrolsüz davrandığı durumlarda; serbest radikaller hücrelerde büyük yıkımlara sebep olur. Bilim adamları 1954’lerden beri yaptıkları araştırmalarda serbest radikallerin yaşlanma ve dejeneratif hastalıklara sebep olduklarını ispatlamışlardır. Vücutta fizyolojik olarak oluşabilen ve eşleşmemiş bir elektron taşıyan serbest radikallerin özellikle ateroskleroz gibi hastalığın etiyopatogenezindeki rolü son yıllarda tıbbın giderek artan alanını oluşturmuştur. Serbest radikallere bağlı doku hasarında en önemli mekanizma, hücre zarlarında bulunan lipidlerin peroksidasyona uğramasıdır. Lipid peroksidasyonunundaki artışın dokularda oluşturduğu hasar, yıkım ürünlerinin sonuncusu olan malondialdehit (MDA) düzeyindeki artış ile gösterilmiştir. Siyami Ersek Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Etik Kurulu kararı ile koroner kalp hastası teşhisi konulan hastalardan serum örnekleri alınmıştır. Alınan serum örneklerinde malondialdehit seviyeleri yüksek verimli sıvı kromatografi(hplc) cihazı ile tayin edilip sağlıklı birey serum malondialdehit seviyeleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda herhangi bir klinik şikayeti bildirilmeyen 20 sağlıklı birey çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Klinik muayene sonucunda KKH hastalığı teşhisi konulan 20 birey ise hasta grubuna dahil edilmiştir. Efor testi öncesi serum malondialdehit seviyeleri sırasıyla kontrol grubunda 3.06±0.81 nmol/ ml ve hasta grubunda 4.77±0.68 nmol/ ml değerleri istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Efor testi sonrası serum malondialdehit değerleri kontrol grubunda 3.38 ± 1.36 ve hasta grubunda ise 7.78±0.72 nmol/ ml olarak gene istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Yapılan bu çalışma ile hastalıklı kişiler ile sağlıklı bireyler arasında kayda değer farklılıklar bulunmuştur. Eylül 2005 Mehmet ERTAŞ

DETECTION OF LIPID PEROXIDATION LEVEL IN CORONARY CARDIAC PATIENTS One of the most frequently coincided post-emergent cardiovascular diseases is coronary artery disease. Coronary artery disease (atherosclerosis) is a deadly disease and causes death of hundered thousands of people every year. Although symptoms of disease appear slowly in years, its effect occurs suddenly. Narrowing or choking of coronary artery vessels, frequently by arteriosclerosis, causes deficient nutrition of heart tissue. This deficient nutrition of heart, according to its degree, causes violent chest ache and spasms (anjina pektoris) or tissue damage in any part of myocardium (myocardial infarction). According to several investigations, it is found that in developed countries approximately a half of total deaths ocur from cardiac diseases. Free radicals are necessary for life. Their fundamental functions in electron transfer, energy production and many other metabolic reactions, have been proved. In the cases of uncontrolled behaviours of transfer chain reaction, free radicals create big destructions in cells. Scientists, by the help of investigations carried out since 1954, have proved that free radicals cause aging and degenarative diseases. In recent years, the role of free radicals which can form physiologically in body and carry a free electron has becime an important issue in medicine. The most important mechanism in tissue damage, caused by free radicals, is peroxidation of lipids found in cell membrane. The damage of increased lipid peroksidation in tissues is shown with increase in the end destruction product, malondialdehyde (MDA), level. With the decision of Siyami Ersek Hospital Cardiology Department Ethic Committee, serum samples were collected from diagnosted coronary artery patients. Malondialdehyde levels of patients serum samples were determined by High Performance Pleasure Liquid Chromatography (HPLC) and compared with those of malondialdehyde levels in healty human serum samples. In Our study 20 healty person without any clinical complaint constituted the control group of this study. 20 individuals diagnosed as KKH patients after medical examination were included in to patient group. Serum malondialdehyde levels before exercise test were found meaningfully high as 3.06±0.81 nmol/ ml in control group and 4.77±0.68 nmol/ ml in patient group with statistical analysis (p<0.05). Again malondialdehyde levels after exercise test were found meaningfully high from statistical analysis as 3.38 ± 1.36 in control group and 7.78±0.72 nmol/ ml in patient group (p<0.05). At this work some noteworthy differences were found between patients and healty group results . Eylül 2005 Mehmet ERTAŞ
Keywords: Biyoloji