Kadınların aile içi şiddete maruz kalma durumları ile menstrüel özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Geylani, Semenay (My University, 2023)
Kadınların Aile İçi Şiddete Maruz Kalma Durumları İle Menstrüel Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Öğrencinin Adı, Soyadı : Semenay GEYLANİ Danışmanın Adı, Soyadı: Doç.Dr.Özlem CAN GÜRKAN Programın Adı : Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Amaç: Bu çalışma, kadınların aile içi şiddete maruz kalma durumlarının menstrüel özellik, premenstrüel sendrom ve menstrüel ağrı şiddeti yaşama durumları açısından değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve kesitsel tipteki çalışmanın evrenini, Ocak ve Temmuz 2022 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan bir Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18-49 yaş grubundaki tüm kadınlar oluşturmuştur. Örneklem kriterlerine uyan toplam 372 kadınla çalışma tamamlanmıştır. Veriler, Tanımlayıcı Bilgi Formu, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Tarama Formu, Premenstrual Semptom Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Katılımcılarımızın yaş ortalaması 33,63±6,91 yıl olarak bulundu. Katılımcıların % 78,00’inin (n=290) son bir yılda en az bir şiddet türüne maruz kaldığı belirlendi. Katılımcıların en fazla sözel şiddete %75,30 (n=280) maruz kaldığı, sözel şiddetten sonra en fazla maruz kaldığı şiddet türünün ekonomik şiddet %48,40 (n=180), cinsel şiddet %25,30 (n=94) ve fiziksel şiddet %22,60 (n=84) olduğu tespit edildi. Katılımcıların son bir yıl içinde maruz kaldıkları şiddet türüne göre menstrüel ağrı puanları incelendiğinde iki değişken arasında istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı fark olduğu görüldü (p<0,001). Son bir yıl içinde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların PMSÖ toplam puanı (145,58±36,46), şiddete maruz kalmayan gruptaki kadınların puanlarına göre (94,49±35,51) istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Menstrüasyon düzeni, intermenstrüel kanama ve post-koital kanama açısından şiddete maruz kalan grup ile maruz kalmayan grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,01). Sonuç: Aile içi şiddete maruz kalmak, menstrüel ağrı şiddetini ve premenstrüel semptom yaşama sıklığını artırabilir ve aynı zamanda aile içi şiddete maruz kalmak menstrüel düzensizliklerle ilişkili olabilir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının, menstrüel düzensizlik, premenstrüel semptom ve menstrüel ağrı şikayetleri yaşayan kadınları aile içi şiddet yönünden değerlendirmeleri önerilir.

. ABSTRACT Investigation of the Relationship Between Exposure to Domestic Violence and Menstrual Characteristics of Women Student Name, Surname: Semenay GEYLANİ Supervisor Name: Assoc.Prof. Özlem CAN GÜRKAN Program Name: Department of Obstetric and Gynecology Nursing Objective: This study was carried out to evaluate women’s exposure to domestic violence in terms of menstrual characteristics, premenstrual syndrome and menstrual pain severity. Material and Methods: All women whom are registered with a family health center in İstanbul between the ages of 18 and 49 years old are enrolled in this descriptive, comparative and cross –sectional study between January 2022 and July 2022. The total 372 women completed the study. The data is collected by the cases own declaration. Data were obtained descriptive information form, the screening form of domestic violence against women, premenstrual symptom scale and visual rating form. Results: The mean age of our participants was found to be 33.63±6.91 years. It was determined that 78.00% (n=290) of the participants had been exposed to any type of violence in the last year. The participants were exposed to verbal violence by 75.30% (n=280) the most, followed by verbal violence by economic violence 48.40% (n=180), sexuel violence by 25.30% (n=94) and physical violence was found to be 22.60 % (n=84). When the menstrual pain scores of the participant were examined according to the type of violence they were exposed to in the last year; ıt was seen that there was a statistically significant difference between the two variables (p<0.001).Total PMSS score (145.58±36.46)of women who have been exposed to any type of violence in the last year was found to be statistically highly significant compared to the scores of women who were not exposed to violence (94.49±35.51), (p<0.01). It was determined that there was a statistically significant difference between the group exposed to violence and the group not exposed in terms of menstrual pattern, intermenstrual bleeding and post-coital bleeding(p<0.001). Conclusion: Exposure to domestic violence can increase the severity of menstrual pain and the frequency of experiencing premenstrual symptoms. In addition, exposure to domestic violence may be associated with menstrual irregularities. For this reason, it is recommended that healthcare professionals evaluate women with menstrual irregularity, premenstrual symptoms and menstrual pain complaints in terms of domestic violence.
Investigation of the relationship between exposure to domestic violence and menstrual characteristics of women
Keywords: Aile içi şiddet; Domestic violence; Family violence; Kadınlar; Menstrual feature; Menstrual pain; Menstrüel ağrı; Menstrüel özelikler; Premenstrual syndrome; Premenstrüel sendrom; Şiddet; Turkey; Türkiye; Violence; Women