Yerel yönetimlerde performans yönetim sistemi ve sorunları - Sert, Osman (My University, 2004)
Performans Yönetim Sistemi, insan unsurunun değer kazanmasıyla daha ön plana çıkan bir personel değerleme sistemidir. Örgütlerde çalışan personelin performansın ölçülmesi, değerlenmesi, planlanması ve personel sistemiyle ilişkilendirilmesi Performans Yönetim Sistemi sayesinde gerçekleşmektedir. Performans Yönetim Sistemi'nin Türk Yerel Yönetimlerinde uygulanma biçimi, Türk Kamu Sektörüne tabi olup, farklı bir performans sistemi söz konusu değildir. Personel sisteminde büyük sorunlar yaratan ve eksikliği oldukça hissedilir bir hal alan Performans Yönetim Sistemi, yerel yönetimlerin, farklı ve yeni bir anlayış tarzı benimsemeleri için önemli bir araç niteliğindedir. Türkiye'de Yerel Yönetimler personelinin tabi olduğu özel bir yasa hükmüne rastlamak mümkün değildir. Yerel yönetimler, merkezi idare'de görev alan genel kamu görevlileri statüsüne tabi olup, tüm personel yükümlülükleri bu mevzuata göre yapılmaktadır.Yerel yönetimlerin tabi olduğu personel rejiminin performans değerlemeye ilişkin hükümleri ise oldukça eski ve geleneksel kamu yönetimini temsile etmektedir.Dolayısıyla yerel yönetimler için ayrı ve kendine özgü bir yeni sistemin getirilmesi gereklidir. Performans Yönetim Sisteminin, Türk Yerel Yönetimlerinde etkin olarak kullanılmamasının oldukça fazla nedeni olmakla birlikte, bu sorun alanı, yerel yönetimler personeli için vazgeçilmez bir önem taşımaktadır. Çünkü, günümüzde örgütler için en önemli varlık insan, insan için de en önemli hedef, başarı olmuştur. Dünyada yaşanan bu değişimlerin ülkemizde örneğine rastlamak çok ileri düzeyde mümkün değildir. Çünkü kamu yönetimi anlayışı hala değişmemiştir. Bunun nedeni ağır bürokratik yapı ve örgütlenme olup, kamu yöneticilerin bu değişikliklere direnç göstermesi en önemli etkenlerden bir kaçıdır. Çalışmanın bütününde hedeflenen amaç, literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkı sağlamak ve uygulamaya yardımcı olmak için yerel yönetimlerdeki mevcut performans yönetim sistemi'nin eksikliklerinin giderilmesi ve çözüm önerilerinin düşünülerek, bu alanda mevcut kalıplaşmış anlayışları yıkmaktır. The Performance Management System is a personnel assessment system becoming much more important as the value of element human rises. Thanks to the Performance Management System, performance of personnel employed in organizations can be quantified, assessed, planned and correlated with personnel system. Form of applying the Performance Management System to Turkish Local Businesses is subjected to Turkish Public Sector and a different performance system is not considered. Creating major problems in personnel system and becoming much more sought, the Performance Management System is of an important tool quality enabling local businesses adopt a dissimilar and brand-new understanding. Overall target of the entire study is to consider solutions of removing deficiencies of the available performance management system in local businesses for the purpose of contributing to remedying the deficiencies in literature and assisting with the application as well as to demolish clichéd minds
Keywords: Kamu yönetimi; Yerel Yönetimler; Yerel yönetimler (Belediyeler)