Reel Döviz Kurunun Asimetrik Davranışı - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Bu çalışmada nispi satın alma gücü paritesinin geçerliliğini analiz etmek amacıyla Türk Lirası ile ABD Doları arasındaki reel döviz kuru davranışı incelenmiştir. Uygulamada satın alma gücü paritesinin geçerliliğini belirlemek için reel döviz kurunun durağanlığının test edildiği görülmektedir. Bu çalışmada, deneysel sonuçlar reel döviz kurunun asimetrik davranışa sahip olduğunu göstermiştir ve bu nedenle reel döviz kuru için durağanlık analizi Koenker ve Xiao (2004) tarafından ortaya atılmış Kantil Birim Kök Testi ile yapılmıştır [1], Kantil Otoregresyon Modele dayanan Kantil Birim Kök Testi (QUR) asimetrik dinamiklerin varlığında klasik birim kök testleri ile karşılaştırıldığında daha iyi güce sahiptir. Analiz sonuçları reel döviz kurunun hem diişiik ve hem de yüksek kantillerde farklı birim kök davranışlarına sahip olduğunu göstermektedir. Yüksek kantillerde nispi satın alına giiciiparitesinin geçerli olabileceği söylenebilir.

Abstract: This paper empirically examines the behavior of the real exchange rate between Turkish Lira and US Dollar to analyze the validity of the relative purchasing power parity. A conventional way to asses the validity of the purchasing power parity is by testing the stationary of the real exchange rate. In this paper, the empirical results indicated that asymmetric behavior exist in the real exchange rate and then stationary for the real exchange rate analyzed by testing the quantile unit root test which was introduced by Koenker and Xiao (2004). Quantile Unit Root Test (QUR) has good power in presence of asymmetric dynamics compared with classical unit root tests. The results of analyses suggest that the real exchange rate series possesses different unit root behavior of both low quantiles and high quantiles. The relative purchasing power parity might be valid in the high quantiles.
Asymetric Behaviour of the Real Exchange Rate