Türkiye’de 2001 ve 2008 krizleri sonrası uygulanan maliye politikaları ve sonuçları - Kaya, Hatice (My University, 2018)
Maliye politikaları, Dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi açısından önemli bir yer tutar. Teorik olarak devletin tüm vergi ve harcama araçları ve kamu teşebbüsleri ile giriştiği iktisadi faaliyetler olarak açıklanan maliye politikası 1929 Büyük Buhranla birlikte ortaya çıkmış bir iktisat politikası aracıdır. Bu çalışmanın amacı da, 2001 yılı öncesi dönem ile 2001-2017 arası dönemde iktisadi ve finansal göstergeleri kullanarak Türkiye ekonomisinin günümüze kadar gelen süreçte gelişimini incelemektir. Bu çerçevede çalışmada; kriz dönemleri dikkate alınarak daha iyi bir karşılaştırmalı analiz yapabilmek için 2001-2007 dönemi ve 2008-2017 dönemi olarak iki alt bölüm halinde maliye politikasın araçları olan kamu harcaması, kamu gelirleri, kamu borçlanması, bütçe ve özelleştirme uygulamalarının söz konusu yıllardaki gelişmeleri incelenmiş ve bulgular ortaya konulmuştur.

Finance policies have an important place in terms of world economy and Turkish economy. Theoretically, the fiscal policy of the state as all the tax and expenditure instruments and the economic activities that the public enterprises engage in is the economic policy tool that emerged with the 1929 Great Depression. The purpose of this study is to examine the economic development of the Turkish economy in the period from the pre-2001 period through the period 2001-2017 using the economic and financial indicators. In this framework; in order to make a better comparative analysis considering the crisis periods, the developments in public expenditures, public incomes, public borrowing, budget and privatization practices, which are the instruments of fiscal policy in 2001-2007 period and 2008-2017 period, He was put.
Keywords: 2001 Crisis and 2008 Global Financial Crisis; 2001 Krizi ve 2008 Küresel Finans Krizi; Customize; Economic Conditions; Economic crisis; Economic policy; Ekonomi politikası; Ekonomik durum; Ekonomik kriz; Financial crises; Finansal krizler; Fiscal Policy; İktisat politikası; Maliye Politikası; Maliye Politikası Araçları ve Amaçları; Özelleştirme Economy Policy; Tools and Objectives of Finance Policy; Turkey; Türkiye